miere de albine

Cum alegi ce miere de albine să cumperi pentru familia ta?

În casele noastre, mierea de albine este utilizată frecvent în bucătărie iar asta nu poate aduce decât lucruri benefice pentru sănătatea ta. Folosim miere de albine fie la aperitive, pentru a însoți brânza, fie pregătim un desert în care să fie vedeta, sau pur și simplu ne îndulcim ceaiul sau laptele. Cu toții știm că mierea este un produs complex și o putem găsi în formă solidă sau lichidă, având o culoare mai deschisă sau mai închisă.

Mierea de albine este un produs în întregime natural, rezultat din munca albinelor. Astfel, o miere de calitate înaltă este cea care nu a fost prelucrată, unde omul intervine cel mai puțin. De aceea, când dorești să cumperi miere, trebuie neapărat să verifici eticheta. Asta pentru a te asigura că produsul pe care îl achiziționezi nu este un amestec, obținut prin adăugarea de apă sau zahăr.

Întrebarea pe care ți-o adresăm este: cum îți alegi mierea de albine atunci când o cumperi? Află mai jos de ce criterii ar trebui să ții cont pentru a te bucura de beneficiile sale.

Preferințele tale în materie de gust

Atunci când alegi ce miere de albine vrei să consumi, te ghidezi în funcție de preferințele tale, de gust sau de scopul utilizării acesteia. Fiecare miere are un gust și o consistență diferită și depinde de plantele din care provine. În ceea ce privește culoarea mierii, aceasta se datorează pur și simplu pigmenților din plante. Astfel, în funcție de consistență, poți găsi miere lichidă (miere de salcâm, miere polifloră, miere de castan), groasă (miere de afine) sau cremoasă (miere de tei).

Procesul de pasteurizare

Un alt criteriu foarte important de luat în seamă atunci când achiziționezi mierea de albine este legat de procesul de pasteurizare. În acest proces, mierea este încălzită la o temperatură de 70 de grade sau poate chiar mai ridicată, după care urmează o răcire rapidă. Prin intermediul acestui proces, drojdia din miere este ucisă pentru a preveni fermentarea. Aceasta poate apărea în timp dacă mierea prezintă un conținut ridicat de umiditate. 

Prin consumul de miere pasteurizată nu există riscuri pentru sănătate, însă gustul și aroma mierii vor fi afectate. Din păcate, prin pasteurizare, odată cu drojdia sunt distruse și acele enzime necesare pentru a activa vitaminele și mineralele benefice organismului. De aceea, pentru a maximiza calitățile miraculoase pentru sănătate ale mierii, evită să cumperi miere pasteurizată și caut-o pe cea neprocesată. 

Procesul de filtrare

Un alt proces nu tocmai benefic pentru calitatea pe care o are mierea de albine este filtrarea acesteia. Este adevărat că îi oferă o consistență mai netedă, mai curată și mult mai atrăgătoare. Însă aceste procese elimină mulți dintre fitonutrienții ce-i conferă acesteia titlul de miracol al naturii. De asemenea, sunt distruse toate  proprietățile antioxidante pe care le-ai fi găsit în mierea neprocesată, direct din stup. 

În cele mai nefericite cazuri, mierea este atât de filtrată încât polenul nu mai este prezent. Atunci când este posibil, cel mai bine este să alegi un produs etichetat ca fiind nefiltrat. Trebuie menționat faptul că mierea nefiltrată nu este neapărat neprocesată. Ci este mai aproape de starea naturală, păstrându-și toate proprietățile benefice pentru organism.     

Apicultorii ce comercializează miere de albine

De asemenea calitatea mierii este dată și de albine, respectiv de apicultori. În momentul actual, când oamenii intervin asupra culturilor cu diferite substanțe chimice, este posibil ca albinele să viziteze culturi tratate cu pesticide. Acest lucru poate transforma procesul de fabricare, diminuându-se astfel calitatea acesteia.

Apicultorii pot interveni și ei în proces, de exemplu prin hrănirea albinelor în timpul iernii cu zahăr sau sirop. De aceea, trebuie să fii extrem de atent de unde cumperi mierea de albine, deoarece poți risca să aduci în cămara ta un produs plin de zahăr, fără proprietăți benefice. 

Așadar, trebuie să ții minte faptul că cea mai bună și de calitate miere este cea care nu a fost încălzită sau procesată. De recomandat pentru consum este mierea neprocesată, cea pe care albinele au făcut-o în stupii lor, cea pe care omul doar a cules-o și nu a intervenit asupra ei.

Pe final îți mai vindem un pont! Dacă ai posibilitatea, ar de preferat să cumperi mierea direct de la apicultori. Pe lângă faptul că acest lucru va sprijini producătorii din zona ta, îți va asigura și o sursă sigură de miere. 

La Edesia găsești toate tipurile de miere de albine. Împreună cu marea noastră familie de colaboratori, încercăm să îți oferim produse de cea mai înaltă calitate. Produsele noastre sunt realizate din ingrediente 100% naturale și provin din surse sigure, de la apicultori de încredere cu care lucrăm încă din 1994. Beneficiile aduse de către consumul de miere de albine sunt inimaginabile. Astfel, noi te încurajăm să ne vizitezi site-ul și să vezi ce poți adăuga în cămara ta.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal