Foi cu miere de albine: rețeta prăjiturii din copilărie

Rețeta de prăjitură cu foi cu miere de albine este una care ne aduce aminte de copilărie, de vacanțele la bunici și de gustul autentic al dulciurilor făcute în casă. Folosind doar ingrediente naturale, pe care le poți găsi cu ușurință în orice gospodărie, această prăjitură este un adevărat deliciu!

În articolul de astăzi vei afla care sunt ingredientele și pașii pe care trebuie să îi respecți pentru a obține o prăjitură cu foi cu miere de albine ca la bunica acasă. Spor la citit și prăjiturit!

Ingrediente pentru prăjitura Albinița

Pentru foi cu miere de albine:

  • 900 grame de făină, plus câteva linguri în plus pentru blatul de lucru;
  • 150 grame de zahăr;
  • 200 grame de miere de albine (din sortimentul preferat);
  • lingură bicarbonat de sodiu;
  • 100 grame de unt gras, de 82% grăsime;
  • Un ou de găină, la temperatura camerei;
  • linguriță de extract de vanilie;
  • Un vârf de cuțit de sare;
  • 2-3 linguri de scorțișoară pudră;
  • 2-3 linguri de lapte, pentru a omogeniza aluatul.

Pentru cremă:

  • 300 ml de lapte;
  • 150 grame de zahăr tos;
  • Un vârf de cuțit de sare;
  • 80 grame de griș;
  • 200 grame de unt gras;
  • 1 linguriță extract de vanilie;
  • Opțional: un borcan de gem;
  • Zahăr pudră vanilat pentru decorat prăjitura la final.

Cum se prepară aluatul pentru foi cu miere de albine?

Se pune o cratiță pe aragaz, la foc mic, iar în aceasta se adaugă mierea, untul, scorțișoara și zahărul. Amestecă continuu ingredientele cu o spatulă sau o lingură de lemn, până când acestea sunt bine omogenizate și devin un amestec fluid. Stinge focul și lasă amestecul la răcit.

Între timp, cât se răcește compoziția, poți cerne făina într-un bol, iar apoi poți face o adâncitură în mijlocul acesteia. Răstoarnă peste făină compoziția de miere, oul amestecat cu un vârf de cuțit  de sare și bicarbonatul stins în oțet. Mixează foarte bine ingredientele de mai sus iar apoi adaugă în recipient și laptele, astfel încât să rezulte un aluat compact.

Împarte aluatul rezultat în patru părți egale și întinde fiecare bucățică de aluat pe dosul unei tăvii tapetate cu hârtie de copt. Decupează cu ajutorul unui cuțit surplusul de aluat, pentru a obține foi cu margini drepte. Înțeapă din loc în loc aluatul cu o furculiță pentru a se coace uniform.

Încălzește cuptorul la 180 de grad și  pune la copt pe rând fiecare din foile rezultate pentru aproximativ 4-5 minute fiecare.

Gata! Aluatul tău din foi cu miere de albine este gata și poate fi folosit în continuare pentru prepararea prăjiturii. Foile rezultate sunt foarte fragede și au o culoare brun deschisă, foarte aromată.

Prepararea cremei pentru prăjitura Albinița

Ingredientele de bază pentru această cremă sunt grișul și laptele vanilat. Se pune pe foc o cratiță, în care poți turna laptele, alături de zahăr și sare. Când laptele începe să fiarbă, se adaugă grișul și se amestecă continuu, până când ingredientele formează o cremă. Se oprește focul și se lasă amestecul la răcit, la temperatura camerei,

După ce amestecul a ajuns la o temperatură optimă, se adaugă și untul și se amestecă cu ajutorul unei linguri de lemn sau cu mixerul, până când se formează o cremă albă, spumoasă.

Pentru asamblarea prăjiturii cu foi de miere de albine nu ai nevoie de instrucțiuni speciale. Se așează câte o foaie de aluat pe blatul de lucru, apoi se pune un strat generos de cremă și tot așa, până când ajungi la ultimul strat al prăjiturii. Opțional, poți opta să înlocuiești unul dintre straturile cu cremă cu un strat de gem sau dulceață de fructe.

Spor la prăjiturit!

Sperăm că ți-a plăcut această rețetă de prăjitură cu foi cu miere de albine și că vei încerca să o faci și tu în bucătăria ta. Ingredientele de care ai nevoie sunt ușor de găsit și gustul acestui desert este unul cu adevărat deosebit. Pentru ingrediente de cea mai bună calitate poți arunca o privire și pe site-ul nostru, unde găsești diverse sortimente de miere de albine și gemuri și dulcețuri din fructe proaspete.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal