Prăjitura cu miere de albine: sfaturi și rețete pe care trebuie să le încerci

Ridică o mână sus dacă iubești dulciurile! Noi cu siguranță suntem mari fani ai deserturilor și ne face plăcere atât să prăjiturim, cât și să degustăm. Fie că gătești din pasiune sau de poftă, un deliciu pe care trebuie neapărat să îl încerci este prăjitura cu miere de albine! 

În articolul de astăzi vei afla cum poți folosi mierea în rețele tale preferate, care sunt cele mai ușoare rețete de prăjitură cu miere, dar și sfaturi utile pentru a folosi mierea de albine în locul zahărului. 

Cum te ajută mierea?

Pe lângă beneficiile pe care le are atât pentru sănătatea ta, cât și a celor mici, mierea este un „umectant”. Acest lucru înseamnă că reține umiditatea — o veste excelentă pentru coacere, deoarece ajută la menținerea umezelii biscuiților și a prăjiturii.

Mierea, în comparație cu zahărul rafinat tradițional, te va ajuta să obții o culoare mai bogată și o aromă mai plină a copturii. De asemenea, această substanță realizată de albinuțe este îndulcitorul natural al mamei natură. Unul dintre principalele motive pentru care poți alege să folosești miere este faptul că reprezintă o alegere mai sănătoasă decât zahărul.

4 sfaturi pentru o prăjitură cu miere de albine delicioasă

  1. Mierea este un ingredient acid și, prin urmare, este recomandată adăugarea unei cantități foarte mici de bicarbonat de sodiu în rețeta ta. Acest lucru te va ajuta să reduci aciditatea. Totodată, acest ingredient te poate ajuta să creezi condițiile optime pentru ca prăjitura cu miere să crească corespunzător și să se coacă uniform. Poți să adăugi ½ linguriță de bicarbonat de sodiu pentru fiecare 250 g de miere folosită.
  2. Mierea este mai dulce decât zahărul. Datorită conținutului mai mare de fructoză și a efectului dintre zaharoză și fructoză, mierea oferă o dulceață crescută în comparație cu zahărul. Pentru a înlocui o cană de zahăr poți folosi ⅔ cană de miere.
  3. Pentru a preveni ca prăjitura ta cu miere să se rumenească mai repede decât vrei, poți reduce temperatura de coacere. Este recomandat să reduci temperatura cu 5-10°C. 
  4. Mierea conține și apă. Pentru a obține o consistență corectă a prăjiturii tale cu miere este recomandat să reduci celelalte lichide din rețetă cu ¼.

Rețete de prajitură cu miere de albine pe care trebuie neapărat să le încerci

Acum că ai aflat cum este recomandat să folosești mierea de albine ca înlocuitor al zahărului în rețetele de prăjituri, este momentul perfect pentru a afla și câteva rețete:

Cobbler cu dulceață de fructe de pădure și miere

Ingrediente:

  • 800 g rubarbă tăiată în bucăți de 6 cm;
  • 4 cești (600 g) de amestec de fructe de pădure congelate;
  • o cană (220 g) de zahăr tos;
  • ⅛ linguriță ienibahar măcinat;
  • 120 g miere;
  • coaja rasă și sucul a 2 portocale (păstrează coaja pentru topping);
  • ⅓ cană (50 g) de făină de porumb;
  • cremă sau înghețată de vanilie (pentru servire).

Pentru topping:

  • 2 căni (300 g) de făină albă, cernută;
  • o ½ linguriță praf de copt;
  • 120 g făină de migdale;
  • 190 g zahăr tos;
  • 300 g unt rece nesarat, tocat;
  • ½ cană (125 ml) de lapte rece.

Instrucțiuni de preparare:

  • Preîncălzește cuptorul la 180°C. Pune rubarba, fructele de pădure, zahărul, ienibaharul, mierea și sucul de portocale într-un castron mare și amestecă-le ușor. Transferă produsul rezultat într-un recipient cu o capacitate de 2,5 L și pune-l pe aragaz, la foc mediu. Amestecă ocazional, timp de 20-25 de minute, până când zahărul s-a dizolvat și lichidul s-a redus cu o treime;
  • Pune făina de porumb, 2 linguri de apă și 2 linguri de zeamă de la fructele de pădure într-un castron mic. Amestecă pentru a dizolva făina de porumb, apoi adaugă peste amestecul de fructe de pădure și fierbe ingredientele, amestecând timp de 1-2 minute, pentru a se combina. Ia amestecul rezultat de pe foc și așează vasul pe o tavă de copt;
  • Pentru topping, pune făina, praful de copt, făina de migdale, zahărul și untul într-un robot de bucătărie și amestecă până când produsul obținut seamănă la textură cu pesmetul. Adaugă coaja de portocală și laptele și amestecă până când se formează un aluat;
  • Rulează aluatul în bile de mărimea unei lingure și aranjează-le deasupra gemului. Pune produsul la copt timp de 40-45 de minute, până când dulceața clocotește și toppingul este auriu. Se scoate din cuptor și se lasă la răcit, la temperatura camerei, timp de 10 minute. Acoperă prăjitura cu smântână sau înghețată și servește-o alături de cei dragi.

2. Prăjitura cu miere, rozmarin și măr

Ingrediente:

  • 375 g aluat foietaj congelat;
  • 50 g unt nesărat;
  • un gălbenuș de ou;
  • 70 g făină de migdale;
  • linguriță pastă de boabe de vanilie;
  • 200 ml miere;
  • 2 mere feliate foarte subțire;
  • crenguță de rozmarin;
  • smântână dulce (pentru servit).

Instrucțiuni de preparare:

  • Întinde aluatul până ajungi la o formă rotundă, de 30 cm diametru și 3 mm grosime și pune-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt;
  • Preîncălzește cuptorul la 200°C;
  • Pune untul, gălbenușul de ou, făina de migdale, vanilia și 1/4 cană (60 ml) de miere într-un castron și amestecă ingredientele cu o lingură de lemn, până se omogenizează;
  • Întinde amestecul rezultat peste aluat și aranjează deasupra feliile de mere. Stropește cu un sfert de cană de miere;
  • Coace prăjitura ta cu miere timp de 20 de minute sau până când devine aurie și ușor crocantă;
  • Pune rozmarinul și restul de 1/3 cană (80 ml) de miere într-o tigaie la foc mic, amestecând ușor pentru a topi mierea, apoi toarnă amestecul peste tartă;
  • Servește prăjitura cu smântână dulce pe deasupra.

Spor la prăjiturit!

Ți-am făcut poftă de ceva dulce? Fugi repede la magazin, aprovizionează-ți cămara cu ingredientele necesare și treci la prăjiturit! Dacă ești în căutarea unei mieri de albine 100% naturale, te putem ajuta noi. Găsești pe site-ul Edesia numeroase sortimente de miere, în funcție de preferințele tale.

Sperăm că ai aflat din acest articol informații utile despre folosirea mierii în rețetele delicioase de prăjituri. Încearcă rețetele de mai sus și spune-ne care a fost prăjitura ta cu miere preferată!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal