Nu sunt produse în coș.

Produse apicole îndrăgite de români
Produsele apicole sunt rezultatul muncii harnicelor albinuțe. Printre acestea putem aminti mierea, propolisul, polenul, lăptișorul de matcă și fagurii. Pe lângă producerea tuturor acestor delicatese, albinele sunt foarte importante, întrucât prezența lor reprezintă supraviețuirea pentru o mare parte a ecosistemului.
Albinele sunt foarte sensibile la calitatea mediului în care trăiesc. Fiind acoperit cu păr, corpul acestora este deosebit de potrivit pentru reținerea materialelor și substanțelor care oferă informații despre sol, vegetație, aer și apă cu care intră în contact. Din acest motiv, el este considerat un fel de „prelevator biologic” pentru monitorizarea poluării. Așadar, acestea se plimbă din floare în floare și colectează polen doar din locuri cât mai puțin poluate, pentru a putea realiza produse de cea mai bună calitate. În articolul de mai jos vei afla ce produse apicole sunt îndrăgite și consumate de români ori de câte ori au ocazia. Totodată, vei afla care sunt beneficiile acestora pentru sănătate.
Mierea de albine
Mierea este un aliment ce se poate defini ca „produs alimentar pe care albinele domestice îl produc din nectarul florilor sau din secreții provenite din părțile vii ale plantelor sau care se găsesc pe acestea, pe care le hrănesc, îl transformă, îl combină cu substanțe specifice proprii, îl depozitează sau îl lasă să se maturizează în fagurii din stup.” Mierea poate fi fluidă, densă sau cristalizată.
Diferite plante dau nectaruri unice și de aici pornește și varietatea mare de tipuri de miere. Ca aliment, aceasta poate fi văzută ca o sursă de zaharuri simple, ceea ce o face un produs extrem de energizant, ce poate fi utilizat ca îndulcitor. Mierea este singura care nu are nevoie de nicio transformare pentru a ajunge direct din stupul albinuțelor chiar pe masa noastră.
Datorită capacității de conservare, mierea de albine este folosită ca antibiotic natural. Această acțiune defensivă se datorează concentrației mari de zahăr, pH-ului acid și prezenței glucozo oxidazei, o enzimă care catalizează oxidarea glucozei de către oxigenul molecular, cu formarea de peroxid de hidrogen și acid gluconic. Pentru a obține un efect antibiotic cât mai puternic, este ideal să consumi miere cât mai puțin tratată termic, întrucât temperaturile ridicate la care este supusă în timpul pasteurizării neutralizează aceste substanțe enzimatice.
Propolisul
Propolisul este un produs apicol realizat de albine, pornind de la rășinile pe care le colectează din mugurii și scoarța plantelor. Mai apoi, acestea sunt amestecate cu enzimele salivei, ceara și polenul acestora. Etimologic, „propolis” derivă din cuvintele grecești pro, „apărare” și polis, „oraș”, tocmai pentru a explica utilizarea acestuia de către albine. Acestea îl folosesc pentru a apăra stupul de pericolele care îl pot amenința, precum boli și prădători. Fiind un antibiotic natural, propolisul realizează o activitate bacteriostatică și previne înmulțirea germenilor, bacteriilor și virusurilor. Acesta este bactericid, așadar este capabil să omoare aceste microorganisme, întărind procesele imunitare.
Acest produs apicol are o culoare închisă, fiind vâscos când este fierbinte. Aroma acestuia este ușor acrișoară dar, în același timp, foarte aromată și plăcută. Propolisul este compus în mare parte din rășini și balsamuri, uleiuri esențiale și acizi aromatici, ceară și materiale organice. Acesta este un remediu natural străvechi cu proprietăți medicinale. Propolisul întăreşte acţiunea antibioticelor şi reduce formarea rezistenţei la acestea. De asemenea, este un puternic antiinflamator, antioxidant și are acțiune antivirală. Totodată, propolisul are un efect detoxifiant și protector asupra ficatului și poate stimula circulaţia sanguină.
Polenul
Polenul este un produs apicol ce se obține prin folosirea unor planșe speciale așezate lângă stupi. Acesta se prezintă sub formă de granule moi și maleabile. Mirosul și o aroma acestuia este dulce, asemănătoare mierii crude. Aroma caracteristică „înflorită” a mierii, de fapt, se datorează cantităților mici de polen prezente. Polenul este folosit în fitoterapie ca un tonic deoarece este un aliment complet. Acesta este bogat în proteine, aminoacizi, lipide, acizi grași nesaturați și steroli, carbohidrați, zaharuri simple, vitamine, enzime și săruri minerale. Datorită acestor substanțe, polenul întărește și hrănește întregul organism și combate stările de oboseală psihică și fizică.
Polenul are o acțiune reparatoare, calmantă și stimulează și reglează sistemul imunitar, având efecte benefice asupra metabolismului. Cu peste 250 de substanțe active în componența sa, polenul este capabil să acopere necesarul zilnic de proteine și vitamine. Este un aliment care are unele proprietăți medicinale importante, precum cea de reglare a funcțiilor intestinale, a colitei și diareei cronice. De asemenea, acesta acționează asupra sistemului nervos și combate nervozitatea, tulburările de somn și memorie. Polenul este indicat și împotriva asteniei și a deficiențelor alimentare și acționează și asupra unor afecțiuni ale pielii. Datorită acestor proprietăți, acest produs apicol este un aliment recomandat și ca supliment în timpul sarcinii.
Lăptişorul de matcă
Considerat cel mai valoros şi mai bogat produs apicol, lăptişorul de matcă este o substanţă albă, lăptoasă şi vâscoasă produsă de glandele salivare ale albinelor. Se numește „lăptișor de matcă”, deoarece este hrana esențială a mătcii și a larvelor tinere în primele trei zile de viață. Este o substanță cu gust acru și este alcătuită din diverse substanțe azotate (aminoacizi), zaharuri, lipide și vitamine. Culoarea sa este alb-gălbuie cu reflexii sidefate.
Acesta nu are contraindicații și este folosit pentru fortificarea organismului în anumite perioade. Poate fi utilizat în momente de oboseală, dificultate de concentrare sau convalescență. Încă din cele mai vechi timpuri, lăptișorul de matcă a fost folosit de femeile însărcinate sau care alăptează, de copii și vârstnici, datorită proprietăților sale benefice. Se recomandă consumul lăptișorului de matcă în special pentru reducerea stresului. Acesta poate regla nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți sistemul imunitar.
Fagurii de miere
Fagurii fac parte din categoria de produse apicole căutate tot mai des. Aceștia pot fi găsiți în piață sau direct la producătorii de miere. Servirea mierii direct din fagure este cu siguranță cel mai inedit mod de a mânca alimentul miraculos, cu numeroase beneficii asupra sănătății. Absența procesării mierii menține intacte enzimele, în special glucozoxidaza cu proprietăți antibacteriene și antioxidante. Ceara din faguri este comestibilă, moale și sfărâmicioasă, asemenea gumei de mestecat.
Fagurii sunt bogați în carbohidrați și antioxidanți. De asemenea, aceștia conțin urme de câțiva alți nutrienți. Componenta lor principală este mierea crudă, care oferă cantități mici de proteine, vitamine și minerale. Aceste produse apicole conțin, de asemenea, ceară de albine, care oferă acizi grași sănătoși pentru inimă. Astfel, acești compuși pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din organism. Mierea crudă ce se regăsește în faguri este o sursă bogată de fenoli și alți compuși antioxidanți care protejează celulele corpului de deteriorare, scad tensiunea arterială și îmbunătățesc circulația.

Tu știai că albinele realizează atât de multe produse apicole? Pe lângă gustul dulce al mierii și proprietățile sale benefice asupra sănătății, și restul produselor au efecte pozitive asupra stării noastre de bine. Recomandarea noastră este să încerci cât mai multe astfel de produse. Încearcă pe cât posibil să renunți la dulciurile din comerț și să folsoești produse naturale, ce sunt sănătoase atât pentru tine, cât și pentru cei dragi. Aruncă o privire și pe site-ul nostru și încearcă tipurile de miere!