Mierea de albine, câteva beneficii surprinzătoare

Mierea este un produs ce încântă papilele gustative ale oamenilor încă din cele mai vechi timpuri, când s-au înregistrat primele dovezi ale existenței unei substanțe dulci în perioada paleolitică.

Era o adevărată aventură să procuri mierea, căci se găsea prin scorburi de copaci sau bucăți de stâncă, iar singurele arme împotriva înțepăturilor erau apa și fumul. La vremea respectivă, mierea era folosită în ritualurile religioase și în prepararea unor leacuri vindecătoare. Între timp, mierea a devenit un produs apicol la îndemâna oricui, iar sfera întrebuințărilor s-a mărit destul de mult.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, hai să parcurgem împreună cele 7 beneficii ale mierii de albine.

7 beneficii surprinzătoare ale mierii de albine

Mierea de albine este unul dintre alimentele cele mai sănătoase din viața noastră de care merită să profităm din plin. Nu doar gustul său plăcut este de remarcat ci și multele beneficii pe care le are asupra organismului.  Datorită acestora, de-a lungul anilor a început a fi utilizată chiar și în cosmetică și medicină naturistă.

1. Este bogată în vitamine și minerale

Mierea de albine este sursa ideală de vitamine și minerale. În funcție de tipul plantelor din care albinele au cules nectar, tipul și cantitatea vitaminelor poate să difere.

Vitamina C, calciu și fier sunt singurele proprietăți ale oricărui tip de miere. De asemenea, mierea de albine este bogată în nutraceutice. Acestea sunt eficiente în eliminarea radicalilor liberi din corp.

Totodată, îmbunătățește imunitatea corpului. Nu degeaba este cel mai bun prieten al ceaiului cu lămâie atunci când ne alegem cu o răceală!

3. Previne apariția diabetului

Mierea conține 70% fructoză și glucoză, astfel că reprezintă înlocuitorul ideal al zahărului.

De asemenea, poate fi considerată o variantă sănătoasă, prin care să îndulcim alimentele, ceaiurile, etc. Această alternativă scade riscul de apariție a diabetului.

Specialiștii o recomandă și în regimul alimentar al copiilor și adolescenților, căci previne diabetul juvenil.

5. Ajută la îmbunătățirea performanțelor

Utilizată de sportivi și culturiști pentru a se recupera după antrenamente, mierea s-a dovedit a fi un element important în îmbunătățirea performanțelor sportive. Aceasta menține glicemia la un nivel normal, contribuie la refacerea rezervelor de glicogen și reglează cantitatea de insulină din corp.

De asemenea, are un rol esențial chiar și în îmbunătățirea memoriei. Are o capacitate aparte de a ajuta organismul să absoarbă calciul, fapt ce contribuie la menținerea sănătății creierului. Pentru aceasta, se recomandă consumarea unei linguri de miere pe zi.

2. Este o minunată sursă de energie

Știai că o lingură de miere conține în jur de 64 de calorii? Din acest motiv ea este văzută ca o incredibilă sursă de energie.

Carbohidrații simpli pe care aceasta îi conține pot fi transformați cu ușurință de către ficat în glucoză. Astfel, ea crește nivelul de zahăr din sânge și devine cel mai bun aliat în diversele exerciții fizice.

4. Te ajută să ai un somn odihnitor

Mierea reprezintă un important factor în eliberarea de serotonină. Aceasta are capacitatea de a ne îmbunătăți starea de spirit.

După ce este eliberată, serotonina este transformată în melanină, ce are un rol important în îmbunătățirea calității odihnei în timpul nopții. Dacă insomniile sunt o problemă reală în viața ta, încearcă să introduci consumul de miere în regimul alimentar.

6. Are beneficii cosmetice

Atât în cazul produselor, cât și al tratamentelor cosmetice, mierea este unul dintre ingredientele ce contribuie la sănătatea și frumusețea pielii.

Aceasta dispune de proprietăți antibacteriene, de aceea, în industria comestică, mierea este folosită în general în ameliorarea acneei.

Totodată, este utilizată pentru curățarea tenului și, în sezonul rece, pentru hidratare. În plus, datorită consumului mare de antioxidanți, mierea ajută și la prevenirea ridurilor.

7. Are proprietăți antiseptice

De-a lungul anilor, în medicina tradițională, mierea a fost utilizată ca antiseptic în vindecarea rănilor atât la oameni, cât și la animale. Ea are proprietăți anti-microbiene ce duc la grăbirea procesului de vindecare. De asemenea, poate fi folosită și în tratarea arsurilor.

După cum se poate observa, mierea are o mulțime de beneficii care ar trebui să ne convingă să o includem mai des în regimul nostru alimentar.

În funcție de tipul de plante din care este făcută, proprietățile acesteia pot să difere. La Edesia poți găsi o varietate de tipuri de miere 100% naturală, mai exact: miere de floarea soarelui, miere de flori de tei, miere de salcâm, miere polifloră și miere de rapiță.

Beneficiile tipurilor de miere disponibile la Edesia

Am menționat și în rândurile de mai sus, beneficiile mierii de albine sunt dintre cele mai variate în funcție de tipul de miere pe care îl consumi. Flora României este foarte bogată în specii din care albinele își pot extrage mierea.

La Edesia, ne-am axat pe unele dintre cele mai cunoscute flori. Pentru a profita din plin de darurile naturii și pentru a te bucura de beneficii, îți prezentăm cele 5 tipuri de miere disponibile pe site-ul nostru.

Mierea de floarea soarelui, aliatul natural împotriva răcelii

Principalul beneficiu al mierii de floarea soarelui, ce o plasează în topul celor mai bune, o constituie proprietățile sale antioxidante.

Ea este un minunat remediu natural pentru diversele tipuri de gripă și răceală. Tratează simptomele lor, precum tuse, strănut, dureri în gât, febră.

Pe lângă acestea, are un rol important și în menținerea sănătății stomacului.

Mierea de flori de tei pentru un somn odihnitor

Mierea de tei este cunoscută pentru efectele calmante pe care le deține și pentru faptul că reprezintă calmantul natural ideal.

La fel ca ceaiul de flori de tei, aceasta este recomandată persoanelor ce se confruntă cu stres și insomnie. Conține foarte multe vitamine și aminoacizi ce o ajută să fie un inamic de temut împotriva stărilor de oboseală.

Mierea de salcâm, ideală pentru o digestie ușoară

Aroma mierii de salcâm face ca aceasta să fie una dintre cele mai preferate tipuri de miere. Pe lângă aceasta, trebuie menționat și faptul că deține proprietăți esențiale organismului nostru.

Este un anti-inflamator puternic pentru sistemul respirator, recomandată în răceli, pneumonmii, tuberculoză și alte tipuri de afecțiuni bronho-pulmonare.

De asemenea, are un rol important în tratarea afecțiunilor digestive, precum gastrita și ulcerul. Diluată în apă caldă și băută înainte de masă, mierea de salcâm poate diminua aciditatea gastrică și calma arsurile.

Mierea polifloră, cea mai îndrăgită de copii

Mierea Polifloră este cea mai complexă miere dintre toate și superioare față de produsele apicole dintr-o singură plantă. În compoziția sa se remarcă conținutul mare de

minerale și vitamine. Mierea polifloră stimulează pofta de mâncare și ajută la o digestie corectă. Tocmai de aceea se recomandă consumarea sa pentru tratarea diverselor afecțiuni ale ficatului.

Datorită adaosului de fructoză al acesteia, provenit de la mai multe tipuri de flori, este una dintre cele mai dulci tipuri de miere. Acest lucru face ca mierea polifloră să fie cea mai îndrăgită de copii.

Mierea de rapiță, recomandată în tratarea bolilor osoase

Pe lângă gustul aromat și textura fină de care dispune, mierea de rapiță are un conținut mare de Q3, care este necesar pentru oase.

Astfel, poate fi recomandată în cazul bolilor osoase precum osteoporoza dar în cele ale rinichilor.

De asemenea, protejează și ficatul, splina și pancreasul de diverse boli dacă este consumată regulat, căci are o acțiune antibacteriană puternică.

Indiferent că este de floarea soarelui, tei, salcâm, rapiță ori polifloră, mierea nu ar trebui să lipsească din viața ta. Este acel „dulce” natural ce poate fi consumat cu încredere.

La Edesia, produsele sunt 100% românești și 100% naturale, pentru că dorim să avem grijă de sănătatea ta. Lucrăm cu atenție pentru a obține mierea cea mai fină, gustoasă, dar și care să își păstreze toate beneficiile de care corpul nostru are nevoie.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal