Nu sunt produse în coș.
Ghimbir cu miere și lămâie pentru un organism mai sănătos
Pentru copii, dar nu numai, perioada toamnei e supranumită și „sezonul virozelor”, din cauza nasului înfundat, tusei și stărilor gripale ce-și fac apariție odată cu schimbările de temperatură. Odată cu acestea, se duce și liniștea ta – știm cât de dificil e să fii calmă când copilul tău face febră sau să-ți păstrezi productivitatea când tot ce-ai vrea să faci e să stai în pat, împreună cu un ceai cald.
Ca să eviți întâlnirile cu răceala în perioada care urmează, ți-am pregătit o nouă rețetă simplă pentru imunitate și nu numai. Conține ghimbir cu miere și lămâie, iar aroma deosebită este completată de beneficiile diverse pe care acest amestec le oferă.
Ghimbirul – rădăcina aducătoare de sănătate
Ca și condiment, ghimbirul este cunoscut și apreciat mai ales în bucătăriile orientale, cu precădere în țările asiatice și India. Acesta și-a croit drum spre întreaga lume prin intermediul comerțului cu mirodenii, însă curând studiile au arătat că ghimbirul avea și alte proprietăți pe lângă gustul picant.
Astăzi, el este recunoscut drept „aurul din bucătărie”, căci se dovedește util în tratarea și prevenția a zeci de probleme pe care le putem întâmpina. Cel mai popular atu al acestui ingredient este efectul rapid contra răcelilor. De asemenea, ghimbirul oferă și alte beneficii cum ar fi:
- Stimularea creșterii părului și eliminarea mătreței: Conținutul mare de antioxidanți și proprietățile septice fac din ghimbir un aliat pentru un păr sănătos și curat;
- Reducerea durerilor musculare și a inflamațiilor: Ghimbirul ajută pielea să se calmeze și stimulează circulația sângelui, ceea ce poate ajuta la durerile musculare;
- Îmbunătățirea memoriei: Există studii care demonstrează că ghimbirul are un efect protector asupra declinului legat de vârstă a funcțiilor creierului.
Cum prepari ghimbir cu miere și lămâie
La fel ca în cazul rețelelor cu cătină și miere pe care ți le-am prezentat de curând, și acest remediu natural pare să existe sub forme și rețete diverse, personalizate după nevoile și gusturile fiecărei familii. Vei găsi ghimbir cu miere și lămâie în diverse texturi – de la pastă, sirop, ceai și până la dulceață sau chiar gem.
De regulă, ce se diferențiază sunt proporțiile utilizate din fiecare ingredient. Iar cel mai bun lucru e că poți experimenta și tu propriile idei, astfel încât să obții un elixir pe gustul tău.
Hai să vedem totuși care sunt cele mai populare rețete pentru ghimbirul cu miere:
Sirop de ghimbir cu miere și lămâie
Ai nevoie de:
- 2-3 lămâi spălate bine;
- 2 bucăți de ghimbir (mărimea degetului arătător);
- 1 cană miere (sau mai mult);
- un borcan de 500ml.
Lămâile și ghimbirul se taie în felii subțiri. Se pun în borcan în straturi – un strat lămâie, un strat ghimbir, un strat miere – și se strivesc pentru a crea siropul. Se repetă procedeul până terminăm ingredientele, iar dacă rămâne loc în borcan, completăm cu miere. La final se amestecă totul pentru a omogeniza compoziția.
Amestecul se păstrează la frigider până la 4 săptămâni. Poate fi consumat de sine stătător (2-3 lingurițe dimineața), ca limonadă prin dizolvarea în apă rece sau călduță și chiar ca îndulcitor pentru ceai.
Pastă de ghimbir cu lămâie și miere
Această rețetă presupune ca ingrediente solide să fie măcinate, pentru a obține consistența de pastă:
- jumătate de cană de apă;
- 2 linguri de suc de lămâie;
- 4 linguri de miere;
- 1 linguriță de ghimbir proaspăt măcinat;
- jumătate de linguriță de cuișoare măcinate.
Amestecă bine toate ingredientele, până se formează pasta. Amestecul se consumă ca atare – 3 linguri pe zi – și este recomandat mai ales pentru tratarea simptomelor de răceală și gripă.
Dulceață de ghimbir cu miere și lămâie
Deși „dulceața” ne duce cu gândul la procesarea termică, în acest caz ea nu este necesară, datorită proprietăților conservante ale mierii. Pentru această rețetă ai nevoie de:
- o rădăcină de ghimbir;
- 3 lămâi coapte;
- 500 g de miere.
În funcție de preferințe, poți fie să tai cubulețe lămâile și ghimbirul sau să le mărunțești într-un blender. Amestecul se pune într-un borcan, unde se adaugă ulterior mierea și se omogenizează totul.
Dulceața rezultată poate fi servită direct pe pâine sau poate fi adăugată ca îndulcitor în ceai sau limonadă.
După cum observi, e simplu să obții oricare dintre rețetele prezentate. Ingredientele sunt puține și la îndemână, ba mai mult, nu va trebui să consumi mult timp.
Beneficiile amestecului de ghimbir cu miere și lămâie
Acum că am clarificat cum poți obține elixirul pe bază de ghimbir, miere și lămâie, e momentul să descoperim beneficiile pe care acesta ți le oferă. Indiferent de forma în care alegi să îl consumi, acesta te poate ajuta în:
1. Tratarea problemelor respiratorii
Dacă treci printr-o răceală sau gripă, ai dureri de gât sau tușești, ghimbirul cu miere te poate ajuta. Acesta are un efect expectorant și ameliorează rapid simptomele răcelii.
Amestecul este recomandat și pentru curățarea plămânilor și pentru remedierea astmului. Efectul calmant ajută la relaxarea plămânilor și promovează fluxul de oxigen în plămân.
2. Ameliorarea indigestiei
Ghimbirul este recunoscut pentru proprietățile digestive, iar mierea și lămâia oferă beneficii antioxidante. Tonicul obținut poate ajuta la creșterea florei intestinale și menținerea sănătății stomacului.
Acesta stimulează și secreția de bilă, ceea ce duce la arderea mai eficientă a grăsimilor. De altfel, există și cure speciale de slăbire pe bază la ghimbir cu miere și lămâie.
3. Prevenirea și reducerea durerilor menstruale
Crampele provocate de menstruație sunt uneori insuportabile. Un ceai pe baza de ghimbir și lămâie îți va fi de ajutor atât în calmarea crampelor, cât și a durerilor musculare sau de cap asociate cu această perioadă.
4. Protejarea sănătății inimii
Ghimbirul este un adevărat aliat și pentru sănătatea sistemului cardio-vascular. Studiile efectuate arată că persoanele care consumă ghimbir în mod regulat au șanse mai mici să sufere de hipertensiune arterială sau alte afecțiuni corelate.
5. Eliminarea stării de greață
Dacă despre lămâie știai deja că ajută la eliminarea stării de greață, vei fi surprinsă să afli că rădăcina de ghimbir s-a dovedit că reduce severitatea și frecvența vărsăturilor. Amestecul de ghimbir cu miere și lămâie te poate ajuta să combați răul de mașină sau stările de greață provocate de sarcină.
Dacă e toamnă, ai grijă la răceli!
Știm ce mult iubesc copiii să stea afară și suntem siguri că și pe tine te încântă plimbările pe alei roșiatice de toamnă. Ca răceala să nu vă stea în cale, e important să susții sistemul imunitar la capacitatea sa maximă.
Ce bine că există remedii naturale care să facă asta, nu-i așa? Fie că alegi ghimbirul cu miere și lămâie sau poate cătina cu miere, important este să le incluzi în meniul familiei pe termen cât mai des. Restul beneficiilor de care te vei bucura și despre care ți-am povestit anterior vor fi un bonus binemeritat pentru obiceiul adoptat!
Hai să-ți faci proviziile de miere din shopul nostru și planifică-ți o zi de făcut bunătăți în bucătărie!