Nu sunt produse în coș.
Uleiul de măsline în HoReCa: din ce bucătării nu poate lipsi
Aproape venerat în țările mediteraneene și apreciat în toată lumea pentru aroma și proprietățile sale, uleiul de măsline este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de ulei. Recomandările de utilizare depășesc limitele bucătăriei, întrucât acesta este apreciat și în industria cosmetică, cât și ca remediu homeopat.
În articolul de astăzi, vom vorbi despre uleiul de măsline în HoReCa și integrarea lui în orice meniu. Dacă și tu deții o afacere în domeniul ospitalității, vei găsi aici informații despre restaurantele din care n-ar trebui să lipsească acest ingredient, sfaturi despre cum să alegi cel mai bun tip de ulei de măsline pentru Horeca și idei de preparate cu care îți poți surprinde clienții.
Uleiul de măsline în lume
Cam cât ulei de măsline crezi că se consumă anual în lume? Probabil mai puțin decât te-ai aștepta, dacă vei vedea statisticile oficiale la nivel mondial. Cu toate acestea, uleiul de măsline este unul dintre cele mai populare uleiuri pentru gătit și, totodată, unul dintre cele mai sănătoase.
Find more statistics at Statista
Se spune că alegerea unui ulei de măsline este asemănătoare cu selectarea unui vin bun. În funcție de regiunea unde este creat, materia primă și procedeele utilizate, uleiul poate avea arome specifice, ce pot fi asezonate apoi cu tipuri de preparate.
În HoReCa, uleiul de măsline este astăzi prezent pe aproape fiecare masă din restaurant. De cele mai multe ori, însă, calitatea acestuia nu este întotdeauna cea mai bună. Probabil știi și tu „poveste” – optimizăm costuri, tăiem din calitate.
Tocmai această situație încercăm să o evităm la Edesia. Cu alte cuvinte, îți punem la dispoziție produse premium, la prețuri optime. Clienții tăi se vor putea bucura de bunul gust al naturii, în timp ce noi vom putea pune bazele unui parteneriat de lungă durată.
În ceea ce privește uleiul de măsline pentru HoReCa, acesta este importat din Grecia, fiind realizat din cele mai prestigioase soiuri de măsline din Peloponez. Este realizat prin procedee exclusiv mecanice, ceea ce îl transformă într-un ulei de clasă superioară. În plus, ambalarea și porționarea modernă te vor scuti de probleme cu privire la distribuire și utilizare.
Uleiul de măsline în HoReCa. Bucătării din care nu poate lipsi
Trebuie să recunoaștem, uleiul de măsline a devenit unul dintre ingredientele comune în aproape orice bucătărie, fie acasă sau la restaurant. Îl asociem cel mai adesea cu salatele, în care este folosit ca dressing, însă adevărul este că el poate fi folosit în multe alte preparate, iar aroma oferită este inconfundabilă.
În continuare, vom trece prin principalele tipuri de bucătării în care uleiul de măsline poate fi utilizat la potențialul maxim. Dacă ai o afacere ce servește mâncare cu specific italian, spaniol sau grecesc, vei fi cu siguranță curios să citești în continuare.
Bucătăria italiană – prietenă la cataramă cu uleiul de măsline
Când vorbim despre uleiul de măsline în HoReCa, bucătăria italiană este cap de listă la ideile de preparate. De altfel, dressingul de ulei de măsline cu zeamă de lămâie este o opțiune „veritabil” italiană pentru asezonarea salatelor.
Tot în bucătăria italiană, întâlnim acest tip de ulei alături de peștele la grătar și chiar alături de supele cremă. Acesta este folosit pentru a da o textură mai cremoasă și a evita senzația de mâncare uscată. Vei putea vedea italieni care toarnă ulei de măsline peste paste sau peste legumele la grill.
Dacă în restaurantul tău prepari mâncare cu specific italian, îți recomandăm să adaugi un plic de ulei de măsline nu doar la salate, ci și la preparatele ce ar avea nevoie de un plus de frăgezime sau suculență.
Uleiul de măsline pentru preparate specifice grecești
În bucătăria grecească, uleiul de măsline este principalul tip de ulei folosit la gătit. Fie că folosești variante rafinate pentru prăjire sau varianta presată la rece pentru salate și asezonare, vei recunoaște imediat gustul unic grecesc de ierburi aromate.
O tehnică specială din această bucătărie este saute-ul cu ulei de măsline. De altfel, în cultura grecească există o categorie specială de preparate caracterizate de prezența uleiului de măsline – „lathera”. Multe dintre acestea sunt preparate mai ales în perioadele de post sau la unele sărbători religioase.
În cazul în care ai inclus în meniu preparate cu specific grecesc, poți să le oferi clienților un starter cu pâine sau biscuiți și ulei de măsline. De asemenea, acest tip de ulei e nelipsit în cazul salatelor, legumelor fierte sau chiar a brânzeturilor.
Bucătăria spaniolă, un poco loca după uleiul de măsline
Dacă nu a fost clar până acum, o spunem clar și răspicat: oamenii din zona mediteraneeană iubesc uleiul de măsline. Așa se face că și, în bucătăria spaniolă, o mare parte din preparate sunt „condimentate” cu acest ingredient.
De la micul dejun și până la cinele sofisticate, uleiul de măsline este obligatoriu prezent pe mesele spaniolilor. Dintre preparatele tradiționale la care un plic de ulei de măsline va face minuni, gazpacho și tapas sunt, cu siguranță, printre cele mai cunoscute.
Dacă ai un restaurant sau pensiune cu aer andaluzian, trebuie să știi că o experiență autentică are nevoie de câțiva stropi de ulei extra-virgin, presat la rece. Chiar și cel mai simplu aperitiv devine astfel o experiență culinară în sine.
Ulei de măsline în HoReCa: opțiuni calitative la prețuri optime
În restaurante, dar nu numai, una dintre cele mai populare forme de servire a uleiului de măsline este sub formă de ulei de măsline la plic. Pe lângă beneficiile legate de igienă și porționare, această formă de prezentare face distribuirea uleiului în farfurie foarte simplă. Ba mai mult, este soluția perfectă dacă oferi și livrare la domiciliu, întrucât poate fi inclus fără probleme în comandă.
Așa cum îți povesteam mai sus, e recomandat să alegi un ulei de măsline extravirgin, preparat fără agenți termici sau chimici. Acesta păstrează cel mai bine proprietățile materiei prime și este mult mai aromat.
Dacă ai nevoie de stocuri pentru afacerea ta HoReCa, îți stăm la dispoziție. În oferta noastră, uleiul de măsline e ambalat în pliculețe de 7 ml, ce pot fi personalizate cu brandul tău. De asemenea, la Edesia îți putem oferi și servicii personalizate de ambalare, așa că poți să porționezi după bunul plac uleiul de măsline și nu numai.
Hai în shop-ul nostru virtual pentru mai multe detalii sau accesează pagina dedicată parteneriatelor.