Cătină cu miere: două rețete simple pentru un boost de imunitate

Ce anotimp e mai frumos ca toamna cu frunze roșiatice și străduțe pe care freamătă copii? Sau mai bogat decât toamna ce ne umple cămările și sufletele cu bucurie? Trebuie să recunoaștem, doamna-toamnă are un farmec aparte, chiar și atunci când vine la pachet cu răceli sau nas înfundat. 

Ca să te poți bucura cum se cuvine de venirea ei, îți „înmânăm” astăzi două rețete care-ți vor ajuta corpul să rămână sănătos cât mai mult timp. Ai nevoie doar de un pic de timp și două ingrediente, ambele recunoscute ca apărători ai imunității: cătină cu miere.

Nu e loc de răceală în poveștile de toamnă

E dimineață și, după atmosfera de afară, pare că o să faci țurțuri la nas dacă nu te îmbraci gros. Te înfofolești bine și pornești – iar totul e perfect până la amiază, când soarele își face apariția și aproape că ai putea să stai în pantaloni scurți.

Schimbările de temperatură, precum și vremea mohorâtă și ploile care te iau prin surprindere sunt contextul optim pentru răceală, atât la copii cât și la adulți. Dacă mai luăm în considerare și interacțiunile pe care le avem cu cei din jur, pare că e aproape inevitabil să nu te îmbolnăvești.

Tot ce poți să faci este să îți pregătești corpul pentru a lupta cu microbii și virusurile, prin întărirea imunității. Îți sar în ajutor atât suplimentele alimentare, cât și remediile naturale, care hrănesc corpul și îți dau energie chiar și în zilele ploioase.

Eroul dulce-acrișor pentru imunitatea ta

Probabil ai observat și tu că, în vocabularul toamnei, cătina a devenit nelipsită. De altfel, e firesc, pentru că aceasta are atâtea proprietăți benefice pentru organism încât a fost botezată „ginsengul românesc”.

Dacă te întrebi cum reușeste acest fruct micuț, de culoare portocalie să te ferească de răceli, iată principalele sale proprietăți:

  • Conține de 2 ori mai multă vitamina C decât măceșele și de 10 ori mai multă decât lămâia;
  • Conține vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P și F;
  • Este o sursă importantă de calciu, fosfor, magneziu, potasiu și alte nutrimente benefice.

Dacă adăugăm lângă acest fruct-minune și mierea, a căror proprietăți ți le-am prezentat aici, rezultă un erou dulce-acrișor pentru toate zilele de toamnă și iarnă pe care urmează să le înfrunți. Îți poți începe ziua cu câte o lingură de cătină cu miere, iar corpul tău se va bucura de protecție împotriva factorilor ce te pot îmbolnăvi. Nu înseamnă că nu vei mai răci niciodată, însă aceste ingrediente te ajută să ai o imunitate mai puternică.

Cătină cu miere la borcan

Prima „rețetă” pe care ți-o prezentăm este cea de cătină cu miere la borcan. Foarte pe scurt, cătina curată și uscată se pune în borcane, iar pe deasupra se adaugă miere până acoperim totul. Dar hai să vedem pas cu pas la ce trebuie să ai grijă.

Începem cu cătina, care trebuie spălată astfel încât să nu mai existe frunze sau crenguțe prin ea. După ce o speli, o poți pune la uscat pe un prosop sau într-o sită mai mare. Ai grijă ca aceasta să fie uscată complet înainte de a turna mierea, pentru a evita fermentarea. Dacă folosești cătină de la congelator, las-o mai întâi să se dezghețe și apoi la uscat.

Îți recomandăm ca proporția de cătină vs. miere să fie de 1:1. Dacă însă copiii sau chiar tu preferi gustul mai dulce, poți adăuga chiar două porții de miere la o porție de cătină.

Toarnă mierea în borcan porționat și ai grijă ca aceasta să acopere complet cătina. La final, după ce borcanul este plin, poți elimina eventualele bule de aer cu un băț pentru frigărui. Acum pui capacul și gata: elixirul contra-răceli poate fi păstrat la frigider pentru următoarele 1 – 2 luni.

După câteva zile în care preparatul va sta la macerat, îl poți servi ca atare sau alături de un ceai cald. Ai grijă totuși să nu consumi seara (asta dacă îți dorești să dormi).

Sirop de cătină cu miere

Dacă ideea bobițelor de cătină acrișoare care pocnesc în gură nu te încântă, poți opta pentru o variantă ceva mai „lichidă”. Siropul de cătină cu miere e aproape la fel de simplu de preparat și poate fi folosit pentru îndulcirea ceaiurilor sau a limonadei.

Există variante diverse de preparare, însă noi îți recomandăm varianta prelucrării mecanice, la rece. Chiar dacă nu are același termen de valabilitate ca siropul fiert, acesta păstrează mai bine proprietățile benefice ale ingredientelor.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a crea sirop de cătină cu miere:

  1. Cureți cătina, o speli și o lași la uscat;
  2. Pui cătina în storcătorul de fructe, într-un blender sau robot de bucătărie și mixezi până obții o pastă;
  3. Storci pasta prin intermediul unui tifon sau printr-o sită deasă, până rămâne doar pulpa;
  4. Sucul rezultat se amestecă cu miere până la dizolvare. Proporția recomandată este între 1:1 și 1:2 (o porție de cătină la o porție sau două de miere). Eventual, poți potrivi amestecul după gust;
  5. Toarnă siropul în recipiente și depozitează-l în frigider.

Dacă dorești o variantă și mai inedită a acestui sirop, poți adăuga și gel de aloe vera în compoziție. Ai însă grijă că și acesta este acrișor, așa că va fi nevoie să mai crești cantitatea de miere.

Ce tip de miere să folosești pentru cătină

Rețetele de cătină cu miere nu specifică ce tip de miere să folosești, așa că poți alege sortimentul tău preferat fără nicio problemă. Poți opta pentru mierea de floarea soarelui, recunoscută pentru efectul benefic în tratarea răcelilor, sau pentru aroma deosebită a mierii de rapiță sau gustul dulce al mierii din flori de salcâm.

Dacă planifici să faci o cantitate mai mare de sirop sau cătină cu miere la borcan, găsești în shop-ul nostru și variante de miere la bidon. Dacă tot e toamnă, ai face bine să îți faci provizii, nu crezi?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal