Măști cu miere pentru o rutină de îngrijire adaptată sezonului rece

Cu siguranță te-ai bucurat cu gândul la primii fulgi de zăpadă și diminețile pe care le vei petrece cu ceaiul în mână. Coatele aspre, buzele crăpate și părul care se electrizează sunt aspecte mai puțin plăcute ale venirii iernii, la care probabil că nu te gândești cu la fel de multă plăcere. Tocmai de aceea, am adunat câteva rețete de măști cu miere pentru față, corp și păr, care să te ajute să eviți sau să ameliorezi cât mai mult aceste probleme.

Îngrijire din natură pentru adevăratele zeițe

Dacă ai deschis internetul în ultimii ani (și știm că ai făcut-o, altfel n-ai fi aici), probabil ai auzit și tu de rutina de skincare – pe scurt, un plan de îngrijire constantă a pielii, care trebuie să cuprindă curățare, hidratare și SPF.

Conceptul nu este unul nou, desigur, întrucât există remedii și „alifii” pentru piele încă din perioada antichității. Ce este nou, însă, este preocuparea accentuată pentru substanțele ce ne ajung pe față, păr sau corp și reîntoarcerea către natural. În plus, probabil ai observat popularitatea crescută a acizilor – salicilic, hialuronic, glicolic, azelaic au devenit termeni comuni pentru cei pasionați de skincare.

Nu suntem aici să discutăm despre acestea, căci nu sunt specialitatea noastră. Mierea, în schimb, este, așa că ne-ar plăcea să-ți reamintim câte proprietăți benefice are aceasta pentru corpul nostru:

  • Proprietăți antiseptice – Mierea este folosită în medicina tradițională pentru tratarea rănilor sau a arsurilor, datorită proprietăților sale anti-bacteriene;
  • Bogată în vitamine și minerale ­– În funcție de plantele din care este obținută mierea, aceasta poate conține o gamă variată de vitamine și minerale. De asemenea, mierea este o sursă importantă de vitamina C, calciu și fier, motiv pentru care e și recomandată în caz de răceală;
  • Sursă sănătoasă de energie – Mierea este recomandată și pentru sportivi, dar și pentru situațiile când ai mult de învățat. Mierea conține lecitină, utilă pentru memorie, precum și carbohidrați simpli pe care ficatul reușește să îi transforme rapid în glucoză.

Îți mai trebuie motive să dai fuga în cămara Edesia și să-ți refaci stocurile de miere? Nu uita de gustul preferat de cei mici și cei mari deopotrivă, precum și savoarea specială pe care o oferă prăjiturilor sau băuturilor în care e adăugată.

Și mai avem un motiv despre care îți vorbim astăzi: mierea e bună nu doar atunci când o mănânci, ci o poți folosi chiar și pentru îngrijirea pielii.

Măști cu miere pentru față

Sunt multe situațiile în care mierea poate fi un adevărat elixir pentru tenul tău. Mai ales în sezonul rece, ea poate fi folosită pentru exfolieri mai blânde, precum și pentru hidratare sau ameliorarea acneei.

Rețetele pe care ți le propunem conțin ingrediente simple, pe care le vei găsi chiar la tine în bucătărie.

Mască cu miere, gălbenuș și banane

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 lingură de miere
  • 1 lingură de smântână
  • Jumătate de banană pasată

Ingredientele se amestecă până obții o pastă omogenă. Masca se aplică pe fața curată și va trebui să o lași să acționeze pentru 30 de minute. Această mască hidratează și calmează tenul și îi oferă în același timp strălucire.

Mască cu miere și scorțișoară pentru acnee

  • 3 lingurițe de miere naturală
  • ½ linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 lingură de zeamă de lămâie

Amesteci ingredientele bine, apoi aplici produsul pe față și îl lași să acționeze pentru 10 – 15 minute. Proprietățile antibacteriene ale scorțișoarei și mierii vor ajuta la calmarea iritației la nivelul pielii și vor îmbunătăți aspectul general al acesteia.

Ai grijă însă să testezi compoziția înainte de a o aplica, întrucât scorțișoara poate fi iritantă dacă pielea ta este foarte sensibilă.

Mască cu miere și castravete pentru calmarea pielii

  • 1 castravete
  • ½ lingură de miere
  • ½ lingură de smântână
  • 1 lingură ulei de migdale

Dacă ai un ten sensibil, care suferă odată cu venirea frigului, această masca va fi o adevărată binecuvântare. Mai întâi, trebuie să dai castravetele pe răzătoare și să storci bine.

Pune apoi o lingură din compoziție în blender împreună cu celelalte ingrediente și amestecă până se omogenizează. Amestecul se întinde pe piele pentru 15-20 de minute, după care se clătește bine.

Bonus: o mască cu miere pentru buze catifelate

  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de miere

Vântul e uneori inamicul buzelor noastre, dar ce bine că avem mierea ca ajutor! Această mască îți va exfolia și hidrata în același timp buze, oferindu-le catifelarea mult visată. Tot ce trebuie să faci este să amesteci ingredientele și apoi să masezi ușor compoziția pe buze.

Miere pentru măști de corp

Cel mai adesea, mierea ajunge pe corp pentru tratarea rănilor căci, așa cum îți povesteam mai sus, are proprietăți antibacteriene. Cu toate acestea, ea poate fi folosită și pentru exfolierea pielii, iar „rețeta” e mai mult decât simplă.

Scrub cu miere pentru corp

  • 10 lingurițe făină de porumb (sau cafea)
  • 10 lingurițe miere

Fie că alegi opțiunea cu mălai sau cafea, vei observa cu siguranță cât de fină va fi pielea după „tratament”. Mierea absoarbe toxinele și crește circulația limfei, în timp ce textura granulată a mălaiului ajută la curățarea celulelor moarte.

Tratament pentru coatele uscate

Știm cât de neplăcută este senzația coatelor aspre, cu pielea uscată. Iată un amestec cu miere care te poate ajuta să le hidratezi:

  • 1 linguriță cremă de gălbenele
  • 1 linguriță de miere
  • 1 linguriță de zeamă de lămâie
  • 1 fiolă de vitamina A

Amestecă toate ingredientele într-un recipient de sticlă și aplică cu generozitate tratamentul pe zonele afectate. Recomandarea este să îl aplici seara, înainte de culcare și să te îmbraci cu bluză cu mâneci lungi. Astfel, căldura corporală degajată pe timpul nopții va încuraja efectele beneficele ale tratamentului.

Poți însă să îl lași să acționeze și pentru 10 – 15 minute, după care speli coatele și aplici cremă hidratantă.

Măști cu miere pentru păr

Un păr sănătos necesită îngrijire constantă, iar uneori acest lucru poate fi costisitor. Sigur că și tratamentele în profunzime, realizate la salon, au efecte, dar te încurajăm să încerci și soluții alternative, naturale, pe care le poți prepara chiar tu.

Mierea este potrivită pentru hidratarea scalpului și, totodată, pentru strălucirea firului de păr. Împreună cu alte ingrediente precum laptele sau diferite uleiuri vegetale, aceasta va „lucra” la sănătatea părului tău și-ți va oferi un look mereu fresh.

Mască cu lapte și miere

  • 1 pahar cu lapte cu conținut mare de grăsimi
  • 2 linguri de miere

Amestecă bine ingredientele până se încorporează mierea și aplică pe părul uscat, pe toată lungimea sa. După 15 minute, poți clăti amestecul cu apă și șampon.

Mască cu miere, banană și ulei de migdale

  • Jumătate de banană
  • 2 linguri de miere
  • 1 linguriță de ulei de migdale

Această mască te ajută dacă ai pielea scalpului uscată. Aplică această mască pe tot părul, apoi acoperă-l cu o cască de duș și un prosop cald pentru 20 de minute. Spală apoi părul ca de obicei și… gata! Te poți bucura de un păr strălucitor.

Obiective pentru un an nou mai blând cu pielea ta

Crăciunul e aproape-aproape, așa că probabil în perioada asta gândul îți stă mai degrabă la cadouri decât la opțiuni de îngrijire a pielii. Sperăm însă să-ți fi insuflat un obiectiv pozitiv pentru anul care vine – de a fi mai atentă cu tine și nevoile tale și de a-ți oferi timp pentru starea ta de bine.

Poți salva acest articol pentru oricând ai nevoie de inspirație de măști cu miere pentru piele sau păr, iar până de Crăciun te poți delecta cu o comandă specială de miere aromată din shopul nostru. Nu uita: e la fel de bună în prăjituri cum e pentru ten! 🙂

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal