Nu sunt produse în coș.

Miedul: băutura străveche din miere de albine
Considerat de greci “nectarul zeilor”, în Evul Mediu se credea că miedul îți conferă vitalitate și îți stimulează creativitatea. Conform studiilor și izvoarelor istorice, cele mai vechi atestări arheologice ale miedului (mursa) în Europa sunt de aproximativ 4500-5000 de ani. Această băutură era consumată cam de toate civilizațiile. Însă a ajuns mai târziu pe bătrânul continent, ea datând în anumite scrieri ca fiind veche de peste 9000 de ani. Se consideră că miedul a ajuns pe tărâmurile noastre în vreme cu formarea nucleelor proto-celtice, proto-germanice, proto-tracice, moment ce corespunde migrațiilor indo-europene spre apus.
În articolul de mai jos vei afla de ce era miedul o băutură atât de râvnită și cum se produce aceasta. Procedeul de fabricare a acestei băuturi poate părea destul de simplu, având în vedere numărul redus de ingrediente. Însă, ca la orice produs de calitate, și aici există o serie de secrete pe care doar cei cu multă experiență reușesc să le descopere.
Cum se obține miedul?
Strămoșii noștri foloseau cea mai simplă rețetă de producere a vinului din miere de albine. Un amestec de miere și apă, lăsat la fermentat împreună cu lapte sau suc din alte fructe aromatice. După câteva zile, (aici nu putem fi foarte exacți pentru că depinde foarte mult de temperatură) când fermentația era gata, băutura dulceagă și sănătoasă era gata de consumat. Băutura având o concentrație alcoolică de 3-4° sau 5-7°, în funcție de preferințele fiecăruia.
Totodată, miedul făcut de stupari, considerați artizanii celui mai curat mied, avea în medie o tărie de 10-12°. Însă putea să ajungă și la o concentrație de peste 20°. Stuparii țineau foarte mult cont de efectele tămăduitoare ale băuturii rezultate din miere și alte plante aromatice. Ei luau în considerare miedul ca fiind un complex de vitamine, enzime, săruri minerale, ce era foarte eficient în vindecarea bolilor.
Astăzi, rețetele de mied variază în funcție de zonă și de ingredientele auxiliare folosite. Punctul de plecare a rămas neschimbat. Amestecul de apă cu miere rămâne baza, după care se adaugă pentru fermentare polen neprocesat. În anumite etape a procesului de fabricare, se pot adăuga flori, precum cele de soc, de tei sau de salcâm. De asemenea pot fi adăugate și plante precum mentă și cimbrișor. Pentru procesul de fermentare și controlarea lui mai de aproape, în zilele noastre se pot folosi și drojdiile din industria vinului sau chiar a berii, având posibilitatea de a obține noi arome.
Beneficiile miedului
Consumul de mied poate aduce multe beneficii sănătății tale, datorită simplului fapt că această băutură este făcută din miere de albine. Un pahar băut la 2-3 zile poate reprezenta un antidepresiv extrem de natural și de eficient. De asemeneaa, complexul de vitamine, glucide și minerale din această băutură îți energizează organismul și ajută la combaterea anemiei, oferindu-ți o stare de bine îndelungată. Totodată, folosit și de strămoșiii noștri în acest scop, poate fi un afrodisiac destul de eficient. Asta dacă se consumă o cană sau un pahar pe zi. Însă, trebuie bineînțeles să ai grijă și să consumi miedul cu moderație, dat fiind faptul că este o băutură alcoolică.
Așadar, băutura zeilor se mai fabrică și în zilele noastre. Chiar dacă a suferit mici modificări ale aromei, rămâne în continuare un produs sănătos. Produs ce are ca ingredient principal și indispensabil mierea de albine. Faptul că românii redescoperă această băutură extrem de benefică pentru buna funcționare a organismului, este un lucru minunat. IAr de ținut minte este faptul că putem foarte simplu să producem mied, singuri, acasă. Ți-am stârnit curiozitatea și vrei să încerci și tu această licoare străveche? Găsești pe site-ul nostru multiple sortimente de miere pe care le poți încerca în procesul de fabricare a miedului. Mult succes!