Nu sunt produse în coș.
Mierea de albine – din stup în cămară
Mierea de albine este poate unul dintre cele mai importante și benefice produse naturale din lume. De aceea, în articolul de mai jos vrem să vă prezentăm procesul de fabricare a mierii. Acesta durează aproximativ 45 de zile, iar fiecare albină are o funcție specifică în crearea dulcelui nectar. În acest fel, prin munca în echipă, se garantează desfășurarea corectă a procesului, rezultând un produs finit de înaltă calitate. Mai jos vom detalia subiectul pentru a înțelege pe deplin întreg procesul.
Extragerea nectarului din flori
Procesul de fabricare a mierii începe de regulă, atunci când vremea începe să se încălzească iar temperaturile depășesc 13-14 grade. Primul pas pe care îl fac albinele este acela de a cerceta zona, de a căuta polen și nectar. Acest tip de albine fiind cunoscut ca exploratoare. După ce acestea din urmă se întorc la stup și comunică albinelor adulte în ce direcție trebuie să zboare pentru a colecta hrană, responsabilitatea de a aduce cât mai mult nectar și polen în stupi, rămâne astfel albinelor cu mai multă experiență.
Pentru a obține nectarul bogat în zaharuri, albinele lucrătoare colectează nectarul de la flori cu ajutorul trompei. Acestea se pot hrăni doar cu lichide pentru ca mai apoi să-l transporte spre procesare în stupi. În acest fel, atunci când apicultorii vor să obțină miere din anumite flori, ceea ce fac este să pună stupii lângă florile pe care vor să le polenizeze. Astfel, se obține mierea de albine din salcâm, tei, rozmarin etc.
Albinele depun nectar în stupul lor
Odată ce nectarul a fost extras din flori, procesul de fabricare a mierii continuă atunci când albinele transportă, în gușă, nectarul către stupi. Acesta deja începe să sufere modificări chimice datorită anumitor enzime din stomacul albinelor, transformând zaharoza în fructoză și glucoză.
Atunci când ajung la stupi, albinele adulte lasă încărcătura în seama albinelor tinere, iar ele zboară din nou după hrană. Albinele tinere au rolul de a elimina apa din nectarul sosit, pasându-l de la una alta. De asemenea, la fel de important, acestea din urmă îndeplinesc și rolul de ventilație. Prin vibrarea aripilor și prin folosirea mușchilor de zbor, acestea creează un flux de căldură care ajută la evaporarea apei. Astfel se împiedică apariția mucegaiului. Totodată, datorită ventilației, crește densitatea siropului rezultat, acesta devenind mai dulce și mai ușor de conservat.
Finalizarea procesului de fabricare a mierii de albine
În final, după toate aceste procese și transformări ce au loc în interiorul stupului, mierea de albine rezultată este transportată în celulele de depozitare, acestea fiind sigilate cu ceară. Atunci când acestea sunt acoperite etanș de ceară înseamnă că nivelul de umiditate este scăzut, iar mierea poate fi recoltată și depozitată.
Recoltarea mierii de către apicultor se face în primul rând prin îndepărtarea excesului de miere produs de albine. În faza a doua urmează decapsularea celulelor. Îndepărtarea straturilor de ceară trebuie făcută de către apicultor cu mare grijă și finețe. Asta pentru a lăsa mierea să iasă fără dificultate.
De asemenea, ultima operațiune de colectare este aceea de a introduce ramele pline cu miere în anumite utilaje numite extractoare de miere. După toate aceste proceduri, apicultorul fie filtrează mierea de albine, fie îi păstrează conținutul și aspectul natural, urmând apoi să o depoziteze în borcane, în vederea propriului consum sau al comercializării.
Mierea de albine pe care o poți găsi în magazinul Edesia se realizează în modul descris mai sus. Punem mare preț pe calitatea produselor comercializate de noi și dorim să îți oferim doar miere de albine de cea mai bună calitate, realizată în tihnă din ingrediente 100% naturale. Te invităm astfel să încerci sortimentele de miere de albine pe care le avem în portofoliu și să ne spui care este preferatul tău.