tocana de legume

Tocana de legume – beneficii pentru sănătate

Tocana de legume este unul dintre cele mai îndrăgite și sănătoase produse pe bază de legume, ce rareori lipsește din cămările noastre. Aceasta se consumă de regulă în lunile de iarnă. Dar poate fi foarte bine introdusă ca și aperitiv pe tot parcursul anului. De asemenea, în perioadele de post tocana de legume este întotdeauna bine venită pe mesele noastre. Fiind un produs ce conține aproape în totalitate legume, consumul de tocană este extrem de benefic pentru sănătatea noastră.

Principalele legume ce se folosesc pentru obținerea tocanei sunt cele rădăcinoase (țelină, păstârnac, pătrunjel, morcovi), tomatele, gogoșarii, ceapa, și uneori ciupercile, în funcție de rețetă și de gustul fiecăruia. De asemenea este folosit uleiul de floarea soarelui pentru procesul de călire. Și orezul pentru a da o notă de consistență și sațietate în momentul consumării produsului. Bineînțeles că nu vor lipsi condimentele precum sarea, piperul sau foile de dafin. Consumul unui asemenea complex de legume, bogat în substanțe nutritive și antioxidanți este „sănătate curată”, cum zice vorba populară.

Vedem peste tot îndemnul de a consuma în mod regulat legume pentru a ne menține sănătoși și plini de viață. De aceea noi, cei de la Edesia, vrem să-ți prezentăm principalele proprietăți pe care le au ingredientele de mai sus. Și de ce nu, poate te convingem să adaugi mai des, tocana de legume în meniul tău.

Proprietățile alimentelor folosite la tocana de legume

Legumele sunt sărace în lipide, glucide sau proteine, dar reprezintă o mină de vitamine și minerale ce pot contribui la buna funcționare a organismului.

Morcovul, de pildă, este bogat în  vitaminele A și C, potasiu și antioxidanți. El aduce un aport uriaș la consolidarea sistemului imunitar dar și la tratarea leziunilor hepatice, fiind un prieten de nădejde a ficatului.

Țelina este o rădăcinoasă asemenea morcovului, extrem de delicioasă, fiind ușor de gătit și având o savoare aparte. Aceasta conține o doză consistentă de vitamina C și fosfor, fiind o sursă excelentă de vitamina K. Aceasta din urmă reprezentând nutrientul esențial și necesar ce ajută la coagularea corectă a sângelui. Țelina are textură crocantă și își face simțită prezența în aproape orice rețetă de tocană.

tocana de legume

O altă rădăcinoasă ce este foarte hrănitoare, este păstârnacul. Acesta furnizează antioxidanți ce ajută la reducerea daunelor aduse celulelor și ajută la prevenirea stresului oxidativ. De asemenea consumul de produse ce sunt bogate în antioxidanți ne poate proteja împotriva bolilor de inimă sau a afecțiunilor precum diabetul sau cancerul. Păstârnacul conține și vitamina C, ce ne ajută organismul să lupte. De regulă în cazul răcelilor comune sau în cazul unei infecții a tractului respirator.

Gogoșarii sunt legumele esențiale în compoziția tocanei. Pe lângă gustul deosebit cu care ne încântă papilele gustative, acesta este plin de vitamine și antioxidanți. Este încărcat cu vitamina B6, ce ajută sistemul nervos central și metabolismul, transformând alimentele în energie. Magneziu este și el prezent în iubitul nostru gogoșar. Acesta ne ajută să trecem cu ușurință peste stres sau peste stările de iritabilitate. De neglijat nu sunt nici vitaminele A și E pe care tot în această minunată legumă le găsim. Acestea contribuie la o vedere mai bună și la menținerea unui aspect tânăr al pielii. Așadar, un colos plin de vitamine benefice organismului nostru și cu un gust de excepție își are locul câștigat în tocană.

După cum știu cele mai multe gospodine, fiecare tocană începe cu câteva lacrimi. Pentru că nu putem începe mai nimic fără un pic de ceapă călită, avem nevoie de aroma și savoarea acestei legume unice. Ceapa este o sursă colosală de antioxidanți, conținând peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.

tocana de legume

Aceștia împiedică deteriorarea celulară și de asemenea ajută mai ales la prevenirea bolilor de inimă. În medicina populară, ceapa a fost folosită pentru tratarea tusei sau a răcelilor. Asta deoarece aceasta are proprietăți antibacteriene extrem de valoroase. În ceapă găsim și quercetina, ce are efecte antioxidante și antiinflamatorii și este folositoare, împreună cu alți compuși, la o mai bună funcționare a inimii.

Încă există dispute cu privire la categoria din care fac parte roșiile, fructe sau legume. Dar noi vom vorbi doar despre proprietățile sale. Roșia este un ingredient destul de important în prepararea tocanei de legume. Începem prin a menționa faptul că aceasta este foarte bogată în vitamina C. Numai o singură roșie ne poate asigura 40% din necesarul recomandat de vitamina C. Pe lângă asta, în roșii găsim și vitamina K, necesară pentru sănătatea oaselor, dar și vitamina A, ce susține vederea și imunitatea. De asemenea roșia este un bun furnizor de potasiu. El reprezintă un element cheie pentru buna funcționare a inimii, ce menține tensiunea arterială la cote normale.

Ciupercile, cum spuneam și la începutul acestui articol, sunt opționale în tocană. Ele pot fi adăugate în funcție de gustul și plăcerea fiecăruia. De regulă acestea se folosesc pentru că reprezintă un excelent înlocuitor al cărnii. Acestea conțin anumiți compuși, ce stopează producția de colesterol și totodată blochează absorbția colesterolului. Bogate în vitamina D, acestea ajută organismul să absoarbă calciul pentru a ne menține oasele puternice și sănătoase. Mulți dintre noi ne bazăm pe lumina soarelui pentru absorbția de vitamina D. Însă în lunile reci, soluția multora rămân suplimentele cumpărate de la farmacie. Dacă doriți să aveți mereu o sursă bogată în vitamina D, țineți minte că ciupercile s-ar putea să fie soluția cea mai naturală și mai sănătoasă.

Așadar, dacă doriți cu adevărat să consumați un produs de calitate, tocana de legume este plină de sănătate și aduce doar beneficii organismului dumneavoastră. Zvonurile ce spun că atunci când sunt fierte, legumele își pierd din proprietăți nu fac decât să dea naștere unui mit. Ba chiar mai mult, unele legume, de pildă rădăcinoasele sau ceapa, eliberează mai multe vitamine și mai mulți nutrienți atunci când sunt fierte. Important este ca legume să fie proaspete și de la surse de încredere. Iar noi, la Edesia avem cea mai sănătoasă și delicioasă tocană de legume. Singura întrebare este… tu cum o preferi? Simplă sau cu bureți? Vizitează-ne site-ul și hai să o încerci.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal