Nu sunt produse în coș.
Mierea de albine. Care este alegerea potrivită pentru diabetici?
Diabetul este o tulburare metabolică cu etiologii multifactoriale și eterogene. Două tipuri de diabet sunt cel mai des întâlnite: diabetul de tip 1, care apare atunci când sistemul imunitar atacă și distruge insulina. Și diabetul de tip 2, cea mai frecventă formă, care poate fi cauzată de mai mulți factori, cel mai important fiind stilul de viață, dar poate fi și determinat de gene diferite. Mierea de albine a fost folosită multă vreme în medicina populară, dar beneficiile pentru sănătate au fost explicate în ultimele decenii, când lumea științifică era preocupată de testarea și explicarea acestora. În acest articol vom prezenta care sunt beneficiile și efectele mierii asupra persoanelor ce suferă de diabet.
Efectele mierii de albine asupra diabeticilor
Mierea de albine este un îndulcitor natural obținut de albine din nectar. Este compus în principal din apă și cele două zaharuri fructoză și glucoză, fiind între 30% până la 35% glucoză și aproximativ 40% fructoză.
Componentele rămase sunt reprezentate de vitamine, minerale și antioxidanți. Comparativ, zahărul tradițional alb (de masă), sau zaharoză, este format din 50% glucoză și 50% fructoză. Zahărul alb conține 13 grame de carbohidrați per lingură, fără vitamine și minerale.
Un studiu a constatat efectul glicemic al mierii de albine în comparație cu glucoza, la persoanele cu diabet de tip 2, măsurând nivelul zahărului din sânge al participanților la o oră și două ore după ingestie. Cercetătorii au descoperit că, în cazul mierii, nivelul zahărului din sânge a crescut la o oră, urmat de o scădere.
La două ore după ingestia de miere de albine, nivelul zahărului din sânge era mai scăzut decât la prima oră. Pe de altă parte, nivelurile de zahăr din sânge la ingerarea de glucoză au fost mai mari decât la miere în prima oră și au continuat să crească chiar și în a doua oră. Așadar, persoanele care consumă miere de albine vor experimenta o creștere inițială a nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, pe măsură ce compușii mierii se dizolvă, nivelul lor de zahăr scade. Astfel rezultă un impact general mai scăzut asupra zahărului din sânge.
Este benefic să consumi mierea de albine dacă ești diabetic?
Deși este naturală, mierea de albine este încă considerată ce fiind un produs zaharos adăugat în alimentație. Cu toate acestea, poate fi savurată în siguranță de persoanele cu diabet zaharat. Desigur, atunci când este consumată cu moderație, ca parte a unei alimentații generale sănătoase. O alimentație bogată în fibre din legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și leguminoase va ajuta la gestionarea corectă a nivelului de zahăr din sânge.
Mierea de albine rămâne un produs sigur de consumat pentru persoanele cu diabet zaharat, de fapt, consumul moderat de miere nu este doar sigur, dar poate reduce și complicațiile diabetului datorită proprietăților sale antiinflamatorii.
În cazul persoanelor diabetice, inflamațiile devin adesea rezistenței la insulină. Și, din această cauză, corpul unei persoane nu reușește să reacționeze corect la insulină. Fără suficientă insulină, corpul tău nu își poate menține nivelul de zahăr, provocând astfel complicații suplimentare. Prin proprietățile antiinflamatoare ale mierii, corpul tău poate genera peptide C și insulină pentru a menține diabetul sub control.
În plus, mai multe studii au demonstrat că un consum moderat de miere de albine poate scădea nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sunt un fel de lipide (grăsimi) găsite în sânge. Acestea provin din calorii neutilizate și sunt adesea asociate cu boli de inimă, diabet de tip 2 și rezistență la insulină. Din acest motiv, trigliceridele mari duc la creșterea în greutate, obezitate și colesterol ridicat. Prin înlocuirea zahărului rafinat cu mierea de albine, nivelul de trigliceride poate scădea cu 19%.
Un alt avantaj al consumului de miere este că poate crește nivelul de insulină și poate controla nivelul glucozei din sânge. Schimbarea zahărului cu miere ar putea fi favorabilă. Mierea de albine este o sursă bună de antioxidanți și are proprietăți antiinflamatorii. O alimentație care conține antioxidanți ajută la metabolismul glucozei. De asemenea, proprietățile antiinflamatorii ale mierii reduc complicațiile diabetului.
În concluzie, consumul de miere de albine este mult mai benefic decât cel de zahăr pentru persoanele care suferă de diabet. Însă, cu toate acestea, trebuie să ții cont de conținutul general de carbohidrați al unei mese atunci când consumi miere. Asta pentru a nu exagera și a provoca hiperglicemie. Asigură-te că echilibrezi orice masă sau gustare care conține miere cu alte alimente hrănitoare, sărace în carbohidrați!
Asigură-te că consumi miere de albine de calitate superioară! În cămara Edesia te asigurăm că avem miere naturală și sănătoasă. Hai pe site pentru a ne descoperi produsele!