Mierea de rapiță – câteva proprietăți vindecătoare

În această perioadă, rețelele de socializare sunt invadate de clasicile fotografii în lanul cu rapiță. Florile galbene, cu tulpină lungă, subțire și ramificată fac parte din familia cruciferelor Brassicaceae. Acestea se cultivă pentru semințele din care se obține ulei alimentar, dar sunt și un nutreț valoros, fiind a treia cea mai mare sursă de ulei vegetal din lume.
Însă, pe lângă aceste utilizări, în perioada de înflorire, planta are și proprietăți melifere. Mierea de rapiță este un sortiment monofloral, provenit din polenul și nectarul florilor de rapiță. Mierea în sine este ușor de identificat, căci are o culoare ușor albicioasă sau o nuanță de galben-untos, dar și aroma ușor piperată.
Pentru că rapița este „vedeta” în această perioadă, articolul de astăzi îți va răspunde curiozităților legate de proprietățile vindecătoare ale mierii din această plantă.

Cum se produce mierea de rapiță?

Pentru a produce o miere de rapiță, apicultorii își poziționează stupii în apropierea plantațiilor de rapiță. Astfel, albinele pot poleniza în manieră naturală și pot extrage nectarul mult mai ușor. În felul acesta, există certitudinea faptului că mierea are o concentrație foarte ridicată de rapiță și se încadrează la categoriile monoflore.

Rapița oferă un avantaj și apicultorilor, căci poate fi în plină floare de două ori pe an, lucru rar întâlnit în România. Însă, rapița poate fi plantată toamna pentru recolta de primăvară și primăvara pentru recolta târzie de vară. Asta înseamnă că un stup poate produce două runde de miere de rapiță în fiecare an.

Dezavantajul principal al mierii de rapiță constă în cristalizarea rapidă, motiv pentru care poate fi dificil de extras. Apicultorii au o responsabilitate mult mai mare în acest caz, căci trebuie să supravegheze îndeaproape stupii pentru a recolta fagurii îndată ce sunt acoperiți.

Rapița este o plantă sălbatică, bogată în minerale – bor, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu -, carbohidrați, lipide, glucide, proteine, betacaroten. Totodată, mierea de rapiță are un conținut ridicat de vitamine precum A, B1, B2, B3, C. Acestea sunt doar câteva dintre proprietățile pe care albinele le aduna din nectarul plantei și ni le oferă prin miere.

Care sunt beneficiile mierii de rapiță?

Mierea de rapiţă este un produs plin de gust și foarte sănătos. Mai presus de acestea, reprezintă o mare sursă de energie și bunăstare.

Mierea de rapiță este recomandată pentru boli de stomac, boli renale, respiratorii, cardiace, osteoporoză. În plus, poate fi folosită pentru a preveni afecțiunile pancreatice, splenice sau hepatice.
Datorită proprietăților antibacteriene, această miere de rapiță este un adjuvant în tratarea infecțiilor cu germeni ca stafilococul, helicobacter pylori, enterococul si streptococul.

Reumatismul este o altă afecțiune pentru care se recomandă consumul de miere de rapiță, grație oligoelementelor – bor și calciu – pe care le conține. 

Mierea de rapiță este recomandată persoanelor care suferă de stres, insomnie, anxietate sau depresie, deoarece oferă efecte sedative și relaxante.
Aceasta poate fi integrată în micile gustări sau băuturi, dar poate fi consumată și în stare pură, căci este plină de beneficii:

  • Vindecă rănile și arsurile: au fost raportate efecte pozitive ale utilizării mierii crude pe răni și arsuri;
  • Reduce problemele gastrice: cercetările au arătat că mierea de rapiță acționează la nivelul esofagului și stomacului;
  • Combate infecțiile: datorită proteinelor pe care le conține, mierea de rapiță are capacitatea de a ucide bacteriile;
  • Ameliorează simptomele de răceală și tuse: Organizația Mondială a Sănătății recomandă mierea de rapiță ca remediu natural pentru tuse;
  • Este bogată în antioxidanți: în stare naturală, mierea de rapiță conține mulți antioxidanți utili.

Mierea de rapiță este un sortiment original de miere, potrivit pentru multe utilizări. Indiferent de acțiunea individuală a mierii, pentru ca aceasta să aibă vreun efect terapeutic sau să-și păstreze profilul gustului unic, trebuie să fie pură, neîncălzită și neprelucrată în vreun fel, ca cea disponibilă la Edesia. Incearcă-o și spune-ne părerea ta!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal