Mierea polifloră – câteva motive pentru care să o alegi

Dacă ești consumator de miere de albine, cu siguranță ai acordat atenție sortimentelor de miere disponibile pe piață. Cu această ocazie, se prea poate să fi observat deja că mierea polifloră este cea mai des întâlnită pe rafturile magazinelor. Te-ai întrebat vreodată de ce? Deși tendința este de a asocia cantitatea mare cu calitate inferioară, mierea polifloră are multiple proprietăți benefice pentru întregul organism.

Și pentru că odată cu primăvara, apar și primele flori, ne-am propus să-ți vorbim astăzi despre mierea polifloră. Așa cum îi spune și numele, aceasta provine de la mai multe specii de flori și conține bogățiile tuturor plantelor din care s-a extras polenul.

Cum deosebim mierea polifloră de mierea monofloră

După cum am spus și mai sus, există o varietate de tipuri de miere de albine, potrivite pentru fiecare. În funcție de zona geografică sau specificul unei regiuni, există posibilitatea ca mierea de albine să provină doar de la un anumit tip de floare.

De exemplu, în zonele în care există mai multe culturi de floarea soarelui, vom regăsi mai multă miere de acest tip. Dacă stupurile se află mai aproape de culturile de rapiță, mierea va proveni de la aceste flori. În această situație, vorbim de mierea monofloră. Aceasta preia din culoarea plantei și proprietățile acesteia, ba chiar o putem identifica după aromă sau miros.

În ceea ce privește mierea polifloră, aceasta are de cele mai multe ori culori mai închise față de celelalte sortimente. Putem avea miere polifloră galbenă, roșiatică, portocalie în funcție de sezonul în care ne aflăm. Mierea provenită din florile primăverii sau începutului de vară are o culoare ușor mai deschisă, căci așa sunt și florile. Spre sfârșitul verii sau chiar începutul toamnei, plantele au culori roșiatice, portocalii, astfel că mierea va împrumuta din nuanțele acestea.

Așadar, dacă te întrebai de ce există mai multe variante de culori în ceea ce privește mierea polifloră, acesta este motivul și poți consuma cu încredere fără să ții cont de acest aspect.

Mierea polifloră are o aromă mai puternică, ușor mai parfumată, motiv pentru care unii oameni optează pentru mierea monofloră, mai blandă din acest punct de vedere. Însă, mierea polifloră are mai multe beneficii pentru sănătate.

De ce să alegi mierea polifloră

Mierea polifloră este de o calitate superioară și este considerată a fi o miere complexă, deoarece se obține din nectarul mai multor specii de plante. Pe principiul „unde-s mulți, puterea crește”, mierea polifloră are o putere terapeutică mult mai mare decât celelalte sortimente de miere de albine.

Tocmai de aceea, mierea polifloră este mai bogată în vitamine și săruri minerale decât mierea monofloră. Aceasta conține vitamine – B1, B2, B3, B5, B6, vitamina C, vitamina K-, minerale -Fe, Ca, Mg, Bor -, enzime, acizi organici și hormoni, glucoză și fructoză.

Mierea polifloră este recomandată tuturor, indiferent de vârstă, însă este foarte dulce și trebuie consumată responsabil. Acest sortiment are proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatorii și întărește sistemul imunitar. În cele ce urmează, iată câteva motive pentru care să alegi mierea polifloră:

1) Este hrănitoare

Datorită valorilor nutritive pe care le conține, mierea polifloră are un potențial nutrițional foarte mare. De asemenea, datorită diversității polenului din care provine, înglobează nectarul de la zeci sau chiar sute de plante care au și scopuri medicinale. Astfel, aceasta înlocuiește nivelul scăzut al zahărului din organism, elimină stările de oboseală și energia scăzută. Corpul este hrănit corespunzător și își recapătă vitalitatea.

2) Susține imunitatea

Bogată în diferite tipuri de polen, mierea polifloră ajută sistemul imunitar să țină piept infecțiilor și bolilor. Polenul are rolul de a crește conținutul de vitamina C din organism, de a ameliora zonele inflamate și are proprietăți antioxidante. Elementele antibacteriene naturale ale mierii contribuie, de asemenea, la consolidarea unui sistem imunitar puternic.

Atenție, însă, la alergiile pe care le ai, căci polenul poate crea reacții adverse în cazul unora dintre noi. În cazul mierii poliflore, este greu de identificat sursa polenului, astfel nu poți ști cu exactitate care este planta la care ești sau nu alergic.

 

 

 

 

 

3. Are proprietăți benefice asupra pielii

Așa cum am mai spus, mierea polifloră are elemente antibacteriene, precum peroxidul de hidrogen antiseptic. În plus, acest sortiment poate fi definit și prin pH acid, conținut scăzut de umiditate și zahăruri naturale. Toate acestea îi oferă acestui sortiment de miere „puteri” vindecătoare la nivelul pielii. Din acest motiv, regăsim mierea polifloră în măști naturale, în tratamente acneice, creme hrănitoare. Totodată, o putem folosi și în stare pură, pentru vindecarea unor răni.

4) Este bună pentru răceală, gripă și infecții respiratorii

Mierea, în general, are proprietăți naturale antibacteriene, antiseptice și chiar antibiotice. În felul acesta contribuie la reducerea numărului de bacterii. În cazul mierii poliflore, aceste proprietăți sunt mult mai variate și mai multe decât în cazul mierii monoflore. Din acest motiv, mierea polifloră s-a dovedit a fi un aliat de încredere pentru tratamentul sistemului respirator. În plus, încă din copilărie suntem tratați de răcelile sezoniere cu miere de albine. Mierea are efecte benefice în cazul sinuzitei, bronșitei sau chiar gripei.

5) Combate tusea și durerile în gât

Consumul de miere polifloră ajută la formarea unei bariere protectoare la nivelul gâtului, pentru a preveni inflamațiile. De asemenea, tratamentele naturiste cu miere polifloră reduc iritațiile existente, calmează durerea și tusea. Pentru a obține aceste efecte terapeutice, mierea polifloră trebuie consumată în stare pură, neîncălzită. 

De asemenea, contrar așteptărilor, mierea adăugată într-un ceai fierbinte își pierde din proprietățile vindecătoare. Așadar, pentru a folosi mierea polifloră ca un remediu natural în combaterea simptomelor prezentate, mierea poate fi asociată cu ceaiul doar dacă acesta este rece.

 

6) Este recomandată pentru afecțiunile stomacului

Consumul de miere polifloră în stare pură ajută la calmarea afecțiunilor stomacale. Dacă te confrunți cu gastrită, află că acest tip de miere ameliorează iritația mucoasei de la nivelul stomacului. Totodată, datorită conținutului mare de zahăruri naturale, are proprietăți prebiotice și contribuie la îmbunătățirea tranzitului și reglarea digestiei.

Mierea polifloră stimulează pofta de mâncare, mai ales la copii. De asemenea, acționează benefic asupra ficatului și a inimii, deoarece îmbunătățește circulația sanguină și asigură o rezervă optimă de glicogen necesară organismului. În plus, contribuie la creșterea producției de globule roșii din sânge și implicit la creșterea nivelului de hemoglobina datorită conținutului mare de fier. 

Aceasta poate fi și un bun energizant, căci combate oboseala fizică și psihică. Mierea polifloră se deosebește de cea monofloră prin prevenirea demineralizării oaselor, căci are un conținut crescut de calciu. 

Indiferent care ar fi motivele pentru care vrei să o consumi, la Edesia, mierea polifloră este 100% naturală, realizată din flori românești. De asemenea, pentru fi aproape de clienții noștri, punem la dispoziție diferite ambalaje și cantități, care să corespundă nevoilor acestora. Te invităm să descoperi gama variată de miere polifloră pe site-ul nostru.

 

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal