Proprietățile mierii din flori de salcâm

Ești curios să afli care sunt proprietățile mierii din flori de salcâm? În curând vor „înnebuni” salcâmii și ce bucurie pe albinele noastre, căci abia așteaptă să se înfrupte din nectarul lor. Florile de salcâm sunt mai mult decât frumos mirositoare. Pe lângă faptul că ne răsfață simțurile în serile de mai, aceste flori gingașe au proprietăți antidepresive, antitusive, combat constipația și reduc arsurile gastrice.

Așa cum îi spune numele, mierea de albine din flori de salcâm este realizată doar din aceste flori. Din acest motiv o încadrăm la categoria mierii monoflore. Astăzi ne îndreptăm toată atenția către ea, căci este un remediu excelent pentru cei afectați de astenia de primăvară, de stări depresive sau insomnii. 

Mierea din flori de salcâm, una dintre cele mai scumpe sortimente

Cunoscut în termeni populari cu numele de „salcâm”, arborele în sine aparține familiei de Fabaceae. Încă din cele mai vechi timpuri, planta de salcâm este considerată a fi medicinală. Pentru a obține mierea aceasta, stupii noștri sunt plasați într-o zonă foarte bogată în salcâmi, iar albinele sunt nerăbdătoare să extragă nectarul prețios.

Mierea din flori de salcâm are o culoare foarte clară, limpede, fără cristale. Spre deosebire de alte sortimente, aceasta este mai lichidă. În ceea ce privește mirosul, acesta este extrem de floral, iar gustul este foarte dulce, ușor aromat.

Un alt element diferențiator al mierii din flori de salcâm constă în cristalizarea lentă. Alte tipuri de miere se cristalizează la scurt timp de la extracție. Mierea de salcâm are capacitatea de a se cristaliza abia după un an sau chiar doi.

Specialiștii în apicultură consideră acest sortiment unul dintre cele mai bune și nu-i puțin lucru, mai ales atunci când există sute de sortimente disponibile pe piață. Însă, este puțin mai scumpă. Multă lume se întreabă de ce, căci întâlnim salcâmii în cele mai multe zone geografice. Adevărul este că în practică lucrurile sunt puțin diferite. Florile de salcâm sunt condiționate din punct de vedere meteorologic. Asta înseamnă că arborele în sine poate înflori spre sfârșit de aprilie sau început de mai, moment în care albinele nu sunt în cea mai bună formă a lor, căci abia sunt ieșite din stup. Dacă florile înfloresc în a doua jumătate a lunii mai, albinele sunt suficient de puternice astfel încât să poate extrage complet nectarul.

De asemenea, prețul mai mare este cauzat și de cererea mare venită din partea pieții. La asta adăugăm și cantitatea limitată, căci salcâmul este în plină floare doar 10 – 15 zile. În plus, primăvara este un anotimp imprevizibil, astfel că ploile frecvente pot scutura nectarul de pe flori.

 

 

Beneficiile mierii din flori de salcâm

Mierea din flori de salcâm este mai mult decât un produs ce înlocuiește zahărul. Aceasta este bogată în proprietăți benefice pentru întregul organism. Ca și celelalte „surori” ale sale, această miere este un produs energizant, ce susține cum se cuvine sistemul nervos, mai ales în zilele suprasolicitate.

Datorită conținutului său bogat de proteine, săruri minerale, vitamine și aminoacizi, mierea de albine din flori de salcâm este un tonic excelent. Dintre toate sortimentele, aceasta este singura care are o cantitate mai mare de fructoza – de 41,7%. Astfel este potrivită și pentru diabetici. Totodată, mierea de salcâm are pH-ul 4 și conține în total 435 de substanțe, printre care zaharoza și maltoza 10%, dar și glucoza 34,7%.

Un alt beneficiu al acestui sortiment de miere constă în proprietățile sale detoxifiante, ce susțin sănătatea ficatului. Pentru cei care se confruntă cu probleme de constipație, mierea de salcâm are și proprietăți laxative. În același timp, reglează funcțiile digestive și calmează stomacul agitat.
Avantajul principal al mierii din flori de salcâm rămâne protejarea cavității bucale și eliminarea durerilor de gât, a tusei și a faringitei. De asemenea, statisticile o poziționează pe aceeași poziție cu mierea din flori de tei. Ambele reglează tensiunea arterială și îmbunătățesc calitatea somnului.

Consumul mierii din flori de salcâm

Fie că ne referim la băuturi calde sau infuzii de plante, mierea este un bun îndulcitor. Din acest motiv, o poți folosi cu încredere și pentru realizarea cremelor tartinabile făcute în casă. Din punct de vedere terapeutic, mierea din flori de salcâm poate fi utilizată astfel:
● Pentru digestie: o lingură de miere diluată în 100 de ml de apă caldă și băută înainte de masă. Mierea de salcam diminuează aciditatea gastrică și calmează arsurile.În plus, enzimele active contribuie la regenerarea membranei mucoasei a stomacului.
● Pentru tratarea ulcerului, diluăm mierea de salcâm în 200 de ml de lapte nefiert. Consumăm acest amestec înainte de culcare. Bineînțeles alături de tratamentul prescris de medicul tău.
● Mierea de salcam este recomandată persoanelor care suferă de tulburări de memorie, afecțiuni cardiovasculare și dereglări de circulație, insomnii, reumatism. 
● Este cea mai potrivită miere pentru copii, convalescenți și gravide. Datorită conținutului ridicat de fructoză, poate fi consumată în doze mici, ocazional și de diabetici.

Dacă îți dorești miere din flori de salcâm realizată cu responsabilitate din ingrediente naturale, 100 % de pe meleaguri românești, vizitează site-ul nostru și alege ce ți se potrivește. La Edesia, îți punem la dispoziție miere din flori de salcâm în recipiente variate, potrivite atât pentru clienții individuali, cât și pentru HoReCa

2 Comments

    • Buna ziua, Va multumim pentru aprecieri. Va asteptam sa degustati mierea de albine, brand EDESIA. Garantam calitatea si autenticitatea. Mariana Nechita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Meniu principal