Mierea de salcâm: elixirul unei vieți fericite

Ritmul agitat în care trăim ne face adesea să uităm că viața e mai mult decât un mecanism tranzacțional dinspre a fi spre a face. Avem mintea împărțită într-o mie de direcții, dar adesea lăsăm grija de noi și de cei dragi pe ultimul loc. Însă, ca orice organism viu, avem nevoie de pauza aceea de odihnă și răsfăț pentru a ne încărca bateriile.

Astăzi te invităm la o pauză de lectură care să-ți dea idei despre cum poți să-ți iei câteva momente de refugiu chiar în casa ta, cu un ingredient la îndemâna oricui. Unele din efectele sale vor fi imediate, altele le vei resimți după o vreme. Uneori te va mângâia sau te va împrospăta, alteori îți va doar doza sănătoasă de dulce.

Ți-am stârnit curiozitatea? Vorbim despre mierea de salcâm, așa că pregătește-te să afli mai multe detalii despre aceasta!

Câteva utilizări ale mierii în vechime

Știai că mierea era un elixir dat drept ofrandă pentru zeii din antichitate? Era un produs iubit încă de atunci, deși calitățile sale încă nu erau cercetate sau demonstrate științific. Ea era folosită pentru prepararea miedului, băutură alcoolică similară cu vinul care era considerat elixirul nemuririi. Această băutură se regăsește și în prezent, iar la noi în țară este considerată o băutură veche din vremea dacilor.

De asemenea, în secolul al XVI-lea, mierea era folosită pentru conservarea fructelor sau a altor tipuri de băuturi sau mâncăruri. Tot în aceeași perioadă, în America Centrală și Mexic, meșterii care lucrau în lemn au descoperit că mierea e un ingredient ideal pentru lustruirea mobilierului.

Mierea de salcâm în alimentație

Pe lângă dulceața sa pe care o putem savura alături de întreaga familie, mierea deține o serie de proprietăți unice care o transformă într-un ingredient de nelipsit în bucătăria ta. Iată cele mai semnificative dintre caracteristicile sale în materie de alimentație:

Un antioxidant excelent

Indiferent de hrana pe care o consumi, adăugarea unei cantități de miere va conduce la scăderea oxidării din alimente. Acest lucru determină ca hrana să devină mai nutritivă și, astfel, corpul tău să se revitalizeze.

Este un aliment nutritiv

Mierea are în componența sa carbohidrați care ajută la construirea țesutului conjunctiv. De aceea, atunci când consumi batoane cu miere și semințe după ce faci mișcare, simți cum corpul își recapătă forța, nu? Mai mult, ea este emulsionant al grăsimilor, așa că nu riști să te îngrași dacă o mănânci.

Bonus: Într-un alt articol descris de noi ți-am povestit mai multe despre motivele pentru care îți recomandăm consumul de miere ca aliment. Îl poți citi aici.

Întreținerea sănătății cu mierea de salcâm

Această poțiune culeasă de albine are numeroase beneficii pentru sănătatea ta. Te invităm să le descoperi pe cele mai importante și să le testezi cu încredere:

Proprietăți depurative

Te simți obosită fizic? Dă-i organismului tău o porție de detoxificare cu miere de salcâm. Acest tip de miere ajută în special la regenerarea ficatului, susținând mecanismul biochimic de curățare datorită cantității ridicate de fructoză. Mai mult, această componentă din miere îți va crește imediat nivelul de energie deoarece funcționează ca o baterie pentru organism.

Refacerea rapidă după solicitarea corpului

Medicii recomandă mierea de albine după operații chirurgicale sau alte boli consumatoare din energia vitală a pacienților. Îți recomandăm să consumi acest aliment prețios atunci când tu sau copilul tău are febră. Datorită compoziției sale chimice, va ajuta corpul să lupte mai ușor cu bacteriile, virusurile și celulele moarte.

Îngrijirea cavității bucale

Pentru a preveni mersul la stomatolog, există posibilitatea de a apela la remedii naturiste. Se pare că mierea are proprietăți grozave de întreținere a sănătății dinților deoarece previne apariția cariilor și păstrează la depărtare gingivitele. Aceste puteri magice sunt date de agenții antiinflamatori și regenerativi care întrețin sănătatea țesutului conjunctiv. Dacă dorești să afli mai multe despre acest subiect, îți recomandăm să citești un articol publicat de National Center for Biotechnology Information.

Protecția aparatului respirator

Mierea continuă să ne surprindă și în ceea ce privește afecțiunile legate de respirație și organele aferente acesteia. Cu capacități ridicate de stimulare a imunității, aceasta este folosită ca remediu pentru tratarea inflamării gâtului. De asemenea, e recomandată de specialiști pentru întărirea musculaturii și a plămânilor în cazul astmului bronșic, a tuberculozei și ale afecțiunii inflamatorii ale tractului respirator superior.

Porția de răsfăț și prospețime

Acum e de necontestat faptul că mierea de salcâm este un aliment cu proprietăți deosebite de revitalizare și vindecare asupra organismului nostru. Ceea ce e la fel de important de știut despre această „minune” a naturii este că are și capacități regenerative deosebite. De aceea, folosirea sa în cosmetică și tratamentele corporale este un trend care nu se demodează niciodată.

Mai mult decât atât, mierea de salcâm are efect antiinflamator pentru arsuri. Dacă tot vine sezonul plajei și crema de soare te-a lăsat baltă de multe ori, merită să o testezi, nu? Aplică pe zona înroșită un strat subțire de miere și lasă-l câteva minute să acționeze. Apoi fă un duș răcoritor pentru a-ți hidrata pielea. Corpul tău va avea mai multe resurse ca epiderma să se refacă mai repede. De asemenea, poți încerca acest remediu pentru eczeme sau furunculoză, plăgi sau alte afecțiuni ale pielii, dar nu înainte de a te consulta cu un medic specialist.

Încă nu te-am convins că mierea e o sursă de prospețime pentru tine și cei dragi ție? Atunci, vrem să-ți amintim că cele mai iubite măști cosmetice conțin miere de albine. Datorită capacității sale antibacteriene, antiinflamatoare și regenerative, mierea a devenit un ingredient de bază în fabricarea tratamentelor de răsfăț pentru corp. Fie că e vorba de cremele zilnice pentru față sau măștile create împreună cu alte componente hidratante sau exfoliante, acest medicament natural este o binecuvântare pentru industria cosmetică. Mai mult, studiile arată că această mină bogată în complexul de vitamine B are efecte garantate asupra procesului de întinerire a pielii.

Un ingredient de bază pentru fiecare clipă

Indiferent de context și starea pe care o avem zi de zi, avem ocazia să ne îmbunătățim calitatea vieții. Nutriția, sănătatea, frumusețea sunt câteva dintre elementele esențiale prin care putem împlini acest lucru și toate acestea ne sunt oferite prin consumul conștient de miere naturală de la producătorii locali.

Ne bucurăm că putem contribui în acest sens, mai ales că respectarea principiilor naturii este unul dintre cheile de funcționare ale activității noastre. Fie că îți dorești să ai grijă de familia ta, fie că îți dorești să oferi experiența unor produse sănătoase clienților tăi din industria HoreCa, îți stăm la dispoziție cu o gamă largă de produse din miere!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Meniu principal