Nu sunt produse în coș.
Miere de albine: 12 utilizări neobișnuite ale acestui ingredient
Dacă în articolul anterior am trecut prin cele mai interesante tradiții și povești despre mierea de albine, astăzi avem o temă cel puțin la fel de interesantă. Vom trece în revistă 12 situații în care poți folosi miere de albine la care nu te-ai fi gândit. Nu, nu e vorba despre utilizări bizare, ci mai degrabă mai puțin comune în practica noastră.
Mierea de albine este un ingredient recunoscut pentru proprietățile benefice organismului. De altfel, ți-am mai povestit și noi despre câteva dintre calitățile acesteia, de la aportul de vitamine până la efectul antibacterian și antiinflamator. Însă mierea are și alte utilizări – și, așa cum vei descoperi imediat, unele sunt de-a dreptul neașteptate.
Miere de albine ca aliment și tratament
Începem ușor, cu situațiile în care ți-ai putea imagina mierea drept ingredient. Asociem cel mai adesea mierea cu ceaiul, însă ea poate fi folosită – ca îndulcitor sau ingredient – în multe combinații. De asemenea, sunt multe tratamente naturiste locale sau interne care folosesc mierea. Efectele sale benefice, multe chiar demonstrate științific, o transformă într-un aliment „minune”.
Face prăjiturile mai pufoase (și mai delicioase)
Gustul dulce face ca mierea să fie un înlocuitor perfect pentru zahăr în prăjituri, dar nu numai. În plus, aceasta are proprietăți de umectare – atrage și reține moleculele de apă. Ce înseamnă asta? Că prăjiturile tale vor fi mai moi și vor avea aroma inconfundabilă a mierii, așa că vor cucerii toți pofticioșii ce le vor gusta.
Poate fi folosită drept conservant pentru fructe
Tot ca înlocuitor pentru zahăr, mierea de albine poate fi folosită la dulcețuri sau pentru conservarea fructelor. Poți folosi această metodă mai ales la fructele de pădure, cireșe, cătină și chiar caise, piersici sau gutui. În plus, la finalul procesului, vei avea atât fructe delicioase pentru iarnă, cât și un sirop de miere special, infuzat cu aromele acestora.
Este un pansament natural pentru răni
Probabil știi deja că mierea are efect antibacterian, dar poate n-ai realizat că e bună „de pus la rană”. Literalmente chiar. Mierea previne răspândirea bacteriilor și accelerează vindecarea rănilor. Și nu vorbim doar despre zgârieturi, ci și despre afte, arsuri, înțepături de insecte și chiar iritația de scutec.
Poate neutraliza mirosul neplăcut al gurii
În general, halena (mirosul neplăcut al gurii) este cauzat de bacterii, așa că mierea poate fi de ajutor. Fie că optezi pentru o apă de gură pe bază de miere de albine cu care să faci gargară sau chiar pentru miere nediluată, s-ar putea să observi îmbunătățiri ale acestei condiții.
Desigur, e important să ai grijă și la alimentație, precum și la igiena orală. Să nu crezi că mierea va face minuni peste noapte, însă cu răbdare vei observa și efectele.
Poate înlocui dulciurile în încercările tale de a slăbi
Dacă te gândești deja la primăvară și la cum să obții corpul visat, află că există chiar diete cu miere – care să te ajute să slăbești fără să simți lipsa dulciurilor. Nu trebuie să uiți însă că și mierea trebuie consumată cu măsură. În cantități mari, ea poate contribui la creșterea în greutate și poate favoriza apariția diabetului.
Mierea de albine pentru îngrijirea corpului
Următorul punct în care poposim în lumea mierii și a utilizărilor sale este îngrijirea pielii, a tenului și a părului. Folosim miere de albine în măști pentru corp, fie că au scop hidratant, exfoliant sau anti-acneic.
Iată 4 utilizări ale mierii în scopuri estetice:
Poate înălbi cicatricile
Pentru cicatricile vizibile, un amestec de miere și ulei de cocos sau măsline poate estompa aspectul uscat al acestora. Tot ce trebuie să faci este să aplici amestecul peste cicatrice, masezi ușor câteva minute, apoi acoperi cu o compresă caldă. După 15 minute clătești zona cu apă călduță, iar rana ta va deveni mult mai „palidă”.
Ajută la înlăturarea mătreței
Folosită ca mască pentru păr, mierea poate elimina sau reduce mătreața. Acest lucru se întâmplă fiindcă ea hidratează scalpul și elimină iritațiile. Amestecă miere cu apă caldă în proporție 9:1 (90% miere, 10% apă caldă) și aplică pe păr. Recomandarea noastră este să o lași pe păr între 1 oră și 3 ore, după care să te speli normal.
Poate înlocui crema de ras
Te-ai fi gândit că e posibil să înlocuiești crema de ras cu un ingredient natural? Ei bine, poți folosi miere de albine. Având o textură vâscoasă, aceasta va preveni iritațiile pielii. În plus, va fi hidrata fața, datorită proprietăților sale deja cunoscute.
Este „ingredientul secret” pentru băile în stilul Cleopatrei
Pentru băi relaxante care îți lasă piele catifelată și te debarasează de grijile zilnice, îți recomandăm să urmezi, din când în când, „rețeta” Cleopatrei. Ei bine, poate nu-i chiar cea originală, dar garantăm că rezultatul e pe măsura așteptărilor.
Ai nevoie de 2 căni de lapte (0,5 litri), 8 linguri de miere, 6 linguri de sare de mare, o linguriță de bicarbonat de sodiu și 10 picături de ulei esențial (poți alege de lavandă pentru extra-relaxare).
Mierea ca leac pentru situații de tot felul
Și-acum, să vină și cireașa de pe tort! 😁 Cele mai neașteptate situații în care mierea de albine îți poate fi de folos – și crede-ne, vei ridica din sprâncene la câteva dintre ele. Unele sunt speculații, altele bazate pe fapte dovedite științific. Important e să nu pierzi din vedere faptul că mierea e un aliment – cu calități aparte, ce-i drept – dar tot un aliment rămâne. Asta înseamnă să nu o privești ca pe un medicament și să nu lași problemele importante doar în seama ei.
Revenind la utilizările mierii, hai să vedem pentru ce mai este folosită aceasta în viața de zi cu zi:
Mierea poate atenua mahmureala
Mierea de albine conține o cantitate mare de fructoză, ceea ce o face benefică pentru stările de mahmureală. Dacă vei alege să o dizolvi în ceai, vei ajuta organismul să proceseze alcoolul mai rapid, fiindcă îi oferi și doza necesară de hidratare.
Scapă de insomnie cu miere de albine
Pentru a scăpa de insomnie, o lingură de miere înainte de somn poate face minuni. Zahărul pe care îl conține mierea stimulează producția de serotonină, un neuro-transmițător responsabil pentru buna dispoziție pe care corpul nostru o transformă în melatonină – hormonul somnului.
Limita este însă subțire, fiindcă mierea are și efect de energizare. Ai grijă așadar cât și când consumi. Mierea de tei are, într-adevăr, proprietăți calmante, însă în cantități mari poate avea efect sedativ.
Mierea te-ar putea ajuta cu alergia la polen
Există studii (majoritatea încă în desfășurare) care spun că mierea poate fi de folos pentru tratarea alergiilor la polen. Principiul este asemănător vaccinării: fiindcă mierea provine din polen, aceasta poate determina corpul să producă anticorpi contra acestuia. Prin creșterea toleranței la polenul din miere, organismul se poate obișnui și cu cel din aer, prezent în sezonul alergiilor.
Poți opri sughițul cu miere de albine
Mierea poate ajuta la calmarea corpului și oprirea sughițului. Poți dizolva o linguriță în apă călduță sau lapte, iar apoi să o bei încet. Amestecul va acționa la nivelul nervului vag și te va ajuta să te calmezi rapid.
Data viitoare când sughiți, în loc să-ți „pomenești” toți cunoscuții, s-ar putea să fie mai utilă o lingurițe de miere de albine.
Mierea este un aliat contra disconfortului din timpul sarcinii
Mierea de albine e recomandată în special pentru ameliorarea arsurilor la stomac și a stării de greață de dimineață. Consumată regulat, în porții mici, ea poate ajuta la neutralizarea acidității de la nivelul stomacului și să-ți reofere o stare de bine.
Cum ți se par aceste utilizări ale mierii de albine? Pe câte dintre acestea le cunoșteai deja și pe care ai încerca-o în viitor? Ne poți răspunde în comentarii și, dacă știi și alte situații în care poți folosi mierea, suntem deschiși să completăm lista.
Iar dacă vrei miere de calitate, 100% naturală, din inima României, aruncă o privire în shopul nostru. Cuprinde nu doar sortimente de miere, ci și gemuri, dulceață și alte preparate naturale, numai bune pentru o masă gustoasă și hrănitoare.